95-vjetori i Bibliotekës Kombëtare, Rama: Pallati i Kulturës, për kulturën

20/12/2015 11:50

Në vitin e 95-të të themelimit ka një lajm shumë të mirë për Bibliotekën Kombëtare. Mjediset e saj te Pallati i Kulturës do të zgjerohen dhe biblioteka do të ofrojë shërbime moderne të digjitalizuara për anëtarët e vet.

Persida Asllani, e cila prej një viti drejton Bibliotekën Kombëtare, e përshkroi këtë projekt si një ëndërr, që po realizohet me vendosmëri me mbështetjen e kryeministrit Rama.

“Është ëndrra për një bibliotekë të përtërirë, për një bibliotekë dinjitoze, jo vetëm për mënyrën si funksionon në informacionin dhe pasurinë që i ofron kulturës kombëtare, por dinjitoze edhe në hapësirat e veta, në mjediset e punës dhe në mjediset e leximit; në mjediset e shkëmbimit kulturor, por edhe në mjediset e shkëmbimit profesional dhe formues”, u shpreh Asllani.

Ky është një projekt i mbështetur nga Bashkimi Europian, i cili mori premtimin e kryeministrit për mbështetjen e duhur financiare, të shoqëruar edhe nga një fjali, që ai e përdor shpesh, sa herë flitet për mënyrën sesi qeveria po mbështet disa prioritete në zhvillimin e vendit.

“Ne do të bëjmë për Bibliotekën Kombëtare sa nuk është bërë për 25 të marra së bashku. Ne jemi plotësisht të angazhuar në këtë proces dhe do t’ja rikthejmë Bibliotekës Kombëtare pjesën e trupit të saj të amputuar nga barbaria e kulturës së tranzicionit”, tha Rama.

Viti i 95-vjetorit të Bibliotekës Kombëtare është shpallur edhe si viti i donacioneve, ndaj dhe kryeministri Edi Rama ka bërë dhurimin e tij pas një mëdyshjeje të gjatë. Një dhurim, për të cilin u shfaq shumë modest.

“Dhurata ime është shumë modeste. Albumi im më i fundit i zhgarravinave të mia, të cilin po ja dhuroj drejtores së Bibliotekës Kombëtare, pa pretenduar që të regjistrohet në arkivin e bibliotekës, por le të mbetet në tavolinën e drejtores, më pas le të vendosë ajo nëse e lë në arkiv apo e merr në shtëpi”.

Çfarë mori mbrapsht në formë dhurate, nuk ishte aspak modeste. Një botim, që në zhargonin elitar quhej “Libri i artë”, “Historia e Skënderbeut” e Marin Barletit, me të cilin Biblioteka Kombëtare përfaqësohet në rrjetin e bibliotekave europiane. Kryeministri, që di t’i vlerësojë të tilla dhurata, premtoi se nuk do ta mbajë si dhuratë personale, por do t’ia lërë fondit të dhuratave të kryeministrit.

Ky është privilegji i të qënit Kryeministër, dhuron zhgarravina dhe në këmbim të japin libra të artë”, u shpreh Kryeministri.

Kjo javë e 95-vjetorit të themelimit është një rast i mirë për të vizituar ekspozitën e quajtur “Biblioteka e bibliotekave”, ku janë publikuar botime unike dhe shumë të rralla, që i përkasin kryesisht Albanologjisë. Aktualisht Biblioteka Kombëtare ka një fond prej 1.2 milionë botimesh dhe qarkullon në një vit gati 200 mijë njësi mes 6 mijë anëtarëve të vet, më shumë se gjysma e të cilëve janë të rinj.

Top Channel