“Amnesty International”: Jo me veto në Këshillin e Sigurimit

25/02/2015 00:00

“Amnesty International” i hedh Këshillit të Sigurimit të OKB-së
dorashkën e sfidës me kërkesën drejtuar 5 anëarëve të përhershem të
organit më të lartë vendimarrjes të Kombeve të Bashkuara për të hequr
dorë nga e drejta e vetos në rastet e masakrave.

Ne raportin e pervitshem, grupi i te drejtave te njeriut thekson se pergjigja globale ndaj nje serie katastrofash ne 2014-ten ka qene e turpshme. Shtetet me te pasura fajesohen per qendrimin e tyre te neveritshem kundrejt refugjateve, te cileve nuk iu kane ofruar strehim.

Per organizaten nderkombetare, edhe parashikimet e 2015-tes, nuk jane me te mira. Perkufizimi i 2014-tes si vit katastrofik per viktimave e konflikteve e te dhunes, pasohet nga pohimet se lideret boterore duhet te kalojne menjehere ne veprim nese duan ta perballojne natyren ne ndryshim te konlikfteve te armatosura.
 
“Keshilli i Sigurimit i Kombeve te Bashkuara ka deshtuar ne menyren me mjerane per te mbrojtur civilet. Ne vend qe te mendonin per keta te fundit, pese anetaret e perhershem, Britania, Kina, Franca, Rusia dhe Shtetet e Bashkuara e kane perdorur veton per te promovuar interesat e tyre politike apo gjeopolitike, duke i vendosur mbi interesin e mbrojtjes se civileve”, thotë Salil Shetty, sekretar i Përgjithshëm, AI.

‘Amnesty’ e shikon te pakten pjeserisht zgjidhjen e kesaj situate tek dorezimi i te drejtes se vetos per çeshtje qe kane te bejne me vrasjet ne mase dhe genocidin. Nnder argumentet e tjera te ofruara prej saj, ishte se shtrengimi i perdorimit te kesaj te drejte do ta kishte ndaluar Rusine ne bllokimin e vazhdueshem te veprimeve te OKB-se mbi dhunen ne Siri. Nese Moska s`do ta perdorte dot veton, presidenti sirian Bashar al Assad do te kishte dale perpara Gjykates Nderkombetare Penale, thuhet ne raport, ajo ndihma aq e nevojitur humanitare mund te kishte mberritur ne destionacion e do te ishin gjendur mbase edhe menyra te tjera per te mbrojtur civilet e pafajshem.

I vetmi reagim deri tani ndaj ketyre pretendimeve ka qene ai i Mbreterise se Bashkuar qe nuk u shpreh hapur per sa i takon heqjes dore vullnetarisht nga e drejta e vetos, por tha vetem se e mbeshtet parimin qe Keshilli i Sigurimit duhet te veproje per te ndalimin e mizorive ne mase dhe krimeve kunder njerezimit.

Top Channel