Marrëdhëniet SHBA-Gjermani

19/01/2014 08:45

Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Barack Obama, është i vendosur që të mos lejojë programin kontradiktor të përgjimit që të cënojë marrëdhëniet e Uashingtonit me Gjermaninë.

Në një intervistë për “ZDF”, Obama theksoi se përgjimi i telefones së kancelares Merkel ka qenë një gabim që nuk do të përsëritet kurrë më.

Pas mësimit të këtij skandali, Merkel akuzoi SHBA-të për një thyerje të pariparueshme të besimit ndaj tyre.

Deklarata e Obamës u bë pasi të premten ai shpalli kufizime të prekshme të programit të përgjimeve telenofike dhe kompiuterike të ndërmarrë prej disa agjensive amerikane të sigurisë.

“Nuk kam nevojë dhe nuk dëshiroj që të minoj marrëdhëniet SHBA-Gjermani nga një mekanizëm survejimi, i cili në një farë mënyre dëmton këtë nivel besimi që kemi në komunikimin e ndërsjelltë”, deklaroi presidenti i SHBA-ve.

“Përsa kohë unë do të jem Presidenti i SHBA-ve, kancelarja e Gjermanisë nuk duhet të shqetësohet më për këtë çështje”, shtoi ai.

Obama tha gjithashtu se ai dhe kancelarja Merkel kanë mbajtur qëndrime të disa çështje të rëndësishme, por se kjo nuk përbën kurrsesi një motiv për ta përgjuar.

Top Channel