Gjermani, ndihmë për armët siriane

09/01/2014 00:00

Organizata për Ndalimin e Armëve Kimike i ka kërkuar Gjermanisë të japë ndihmesën e saj në perpjekjet për shkatërrimin e arsenalit kimik sirian.

Qeveria në Berlin iu pergjigj këtij apeli përmes shefit të diplomacisë, Frank-Walter Steinmeier dhe ministres së Mbrojtjes, Ursula von der Leyen, të cilët sqaruan se kompania gjermane “GEKA”, me seli në Munster, do të ofrojë asistencën e saj për asgjesimin e një pjese të materialeve të rrezikshme.

Deri tani, Gjermania kishte ofruar vetëm mbështetje teknologjike dhe logjistike jashtë kufijve të saj.

“Mendoj se askush nga ata që zotërojne kapacitetet e nevojshme teknologjike nuk mund te refuzojë. Shkatërrimi i armëve kimike do të jetë ndoshta hapi i parë vendimtar drejt qetësimit të konfliktit sirian”, deklaroi kryediplomati Steimeier.

Ministrja von der Leyen said shtoi se do te ishte levizje e mençur per Gjermanine t`i ofronte komunitetit nderkombetar kapacitetet e saj e te jepte keshtu nje kontribut te vyer ne procesine  paqes.

“GEKA” eshte kompani shteterore e specializuar ne eliminimin e substancave te rrezikshme dhe nje pjese e mire e punes se saj eshte perqendruar tek shkaterrimi i materialeve te mbetura nga dy Luftrat Boterore.

Më heret, qeveria siriane raportoi mesymjen e dy depove te armeve kimike me qellimin, sipas gjasave, te grabiteshin disa prej perberesve kimike qe Damasku eshte zotuar te shkaterroje.

Ky eshte i pari denoncim i kesaj natyre pergjate tre muajve qe shenojne fillimin e perpjekjeve nderkombetare per pastrimin e vendit nga municionet e ndaluara.

Nëse konfirmohen, sulmet ne fjale do te kthehen ne deshmi te qarte te veshtiresive me te cilat perballen te ngarkuarit me detyren e veshtire te garantimit te sigurise se substancave te rrezikshme dhe asgjesimit te tyre te tyre ne mesin e nje lufte civile gati 3-vjeçare.

Top Channel