Plani për të shpëtuar Gadafin

28/09/2013 00:00

Eshte zbuluar se ka egzistuar një plan sekret nga Qeveria britanike,
sipas të cilit, ish-kolonelit libian Gadafi, mund t’i lejohej te shkonte
dhe te jetonte ne pension ne Guinean Ekuatoriale shtetin e pasur me
nafte ne Afriken Perendimore.

Sipas planit te shebrimit sekret britanik MI6, ky konsiderohej si nje opsion per dhenien fund te shkaterrimit dhe tragjedise njerezore nga konflikiti libian. Ministri britanik i Zhvillimit Nderkombetar Andreë Mitchell ka shkuara ne ate kohe, ne ate vend afrikan te njohur per shkallen e korrupsionit per te paraqitur planin, i cili besohej se do te mirepritej nga autorietet e shtetit afrikan.

Nder opsionet kishte qene edhe lejimi i qendrimit te Gadafit ne Libi me nje numer te caktuar turpash per mbrojtjen e tij, por ky opsion u konsiderua jo-praktik per rrethanat.Plani sekret britanik ishte hartuar si strategji dalje, nese do krijoheshin rrethanat per dhenien fund te konfliktit. Sic dihet, kolona prej 50 makinash e Gadafit u godit nga avionet luftarak francez dhe u rrethua nga forcat kryengritese te cilet e kapen dhe e vrane ish kolonelin. Nese do kishte shkuar ne kete vend afrikan, Gadafi do te ishte praktikisht jashte juridiksionit te Gjykates Nderkombetare per t’u gjykuar per krimet e kryera gjate sundimit te tij 42 vjeçar.

Top Channel