Moti “i krisur” godet Europën

01/06/2013 19:55

Në Utsjoki të Finlandës, më 31 Maj, termometri rregjistroi 30.5 gradë celsius; në veri të Suedise, temperaturat arritëm në 26 gradë Celsius dhe ky ishte maji i peste me i nxehtë, prej nisjes së matjes së temperaturave në 1901.

Ndërsa në verilindje të Francës, deri tani pranvera ka patur 292 orë me diell, nga 495 që është mesatarja, çka do te thote 41% më pak.

Klima duket se është permbysur, por ekspertet nuk mendojnë keshtu. Temperaturat në ekstremin verior të Europës, megjithëse kanë shënuar rekordin në këto 50 vjet, shkojnë paralelisht me ngrohjen e jashtëzakonshme që duke iu referuar shifrave, do të sjellë në vitet 20 të këtij shekulli, zhdukjen e akullit gjatë muajve të verës në Oqeanin Arktik.

Nderkohe, ne Europen Perendimore ky ka qene maji me i ftohte dhe me me shume rreshje ne keto 20 apo 30 vitet.

Në buletinin e Qendres për te Dhenat Klimatike Kombetare ne Shtetet e Bashkuara, i publikuar me 22 Maj, shkruhej se periudha janar-prill ne 2013 ishte nder me te ngrohtat ne 132 vjet.

Por, situata është bllokuar në Europe prej thuajse nje muaji nga anti-ciklonet ne jug dhe ne veri-lindje.

Rezultati eshte mberritja e ajrit te ftohte nga veriu ne Europen Perendimore dhe zhvendosja ajrit te nxehte nga jugu ne zonat lindore.

Ky ajer i nxehte mberrin deri ne rajonet arktike ne veri. Situata i ngjan asaj te vitit 2010, po te sjellim ne kujtese te nxehtin e cuditshem ne Rusi dhe Siberi, qe lidhej me bllokimin e valeve “Rosbi” qe lidhet me levizjen e rrymave ne atmosfere.

Top Channel