Zgjedhja e Papës, Konklava nis më 12 mars

08/03/2013 00:00

Më 12 mars do të nisë procesi zgjedhor nga ku do të dalë emri i personit që do të udheheqë Selinë e Shenjtë dhe gjithë besimtarët katolikë në të gjithë botën.

Kështu vendosën kardinalët e mbledhur ditën e premte në Vatikan. Zëdhënësi i Selisë së Shenjtë, At Federico Lompardi tha se 12 marsi do të nisë me meshën e posaçme (Pro Eligendo), që mbahet para nisjes së cdo Konklave.

Pasditen e 12 marsit, të gjithë kardinalët zgjedhës do të mbyllen në Kapelën Sistine për të zgjedhur në fshehtësi të plotë emrin e Papës së ri. Procesi në 100 vitet e fundit nuk ka zgjatur asnjëherë më shumë se sa 5 ditë dhe as këtë herë nuk pritet të ketë proces të stërzgjatur, nisur nga fakti që Vatikani dhe besimtarët katolikë shpresojnë të keni emrin e Papës së ri para 17 marsit për të nisur ceremonitë për Pashkët.

Numri i kardinalëve votues do të jetë 115 që do të thotë se për të patur
një Papë duhen të paktën 77 vota. Të martën pasdite do të jetë tymi i
parë. Nëse tymi do të jetë i bardhë, Konklava ka zgjedhur Papën, nëse
tymi është i zi nuk është zgjedhur. 

Top Channel