Gjermania deklaroi se nuk do të lejojë Bullgarinë dhe Rumaninë t’i bashkohen zonës “Schengen”, nëse çështja do të ngrihet për votim në Parlamentin Europian ditën e enjte.

”Nëse Rumania dhe Bullgaria do të këmbëngulin për këtë votë, kjo tentativë do të dështojë për shkak të vetos sonë”, deklaroi ministri i Brendshëm i Gjermanisë, Hans-Peter Friedrich.

Aktualisht, shtetasit rumunë dhe bullgarë gëzojnë mundësinë e lëvizjes së lirë, por nuk kanë të drejtë të punësohen, studiojnë dhe të lëvizin pa kufizime në BE, si qytetarët e vendeve që janë pjesë e “Schengen”-it.

Sipas Berlinit zyrtar, të dy vendet ballkanike, më të varfërat përsa i përket të ardhurave për frymë mes 27 anëtarëve, duhet të hedhin hapa të mëtejshëm, për të garantuar vendet e tjera anëtare nga mundësia e një “eksodi” emigrantësh ekonomikë.

Bukureshti dhe Sofia kanë kërkuar hyrjen në zonën “Schengen” me këmbëngulje që prej anëtarësimit të tyre në vitin 2007.

Top Channel