Kina, inflacioni vendoset nën kontroll

08/02/2013 20:05

Pasi arriti nivelin më të lartë të inflacionit në shtatë muaj në dhjetor 2012, monedha vendase e Kinës duket e stabilizuar në janar, raportoi Zyra Kombëtare e Statistikave në SHBA.

Tërësia e çmimeve në janar 2013 u rrit me 2,0% për mallra dhe shërbime nga dhjetori, duke ngadalësuar dukshëm ritmin e inflacionit në Kinë.

Në të njëjtën kohë, një vit më parë, vendi përjetonte një inflacion të paktën dy herë më të lartë.

Uashingtoni ka akuzuar më parë Kinën për shfrytëzimin e inflacionit, si një mënyrë për t’i dhënë një avantazh të padrejtë ekonomisë kineze në eksporte.

Megjithatë, SHBA u tërhoqën nga gjuha e ashpër dhe kërcënimi i sanksioneve në fund të 2012-s, pas disa shenjave të reduktimit të inflacionit në Kinë.

Ndryshe nga vendet e tjera, Pekini preferon të zhvlerësojë në normën 4-8% monedhën gjatë një viti, nën kufirin e 3-4% që aplikojnë shumica e shteteve.

Vlerësimi i ekspertëve kinezë është se kjo përqindje arrin të ofrojë ekuilibrin e përshtatshëm midis rritjes ekonomike dhe rritjes së mirëqënies.

Top Channel