Banorët e Falklands, vetëm 1 në 3 është britanik

13/09/2012 16:50

Ndonëse Britania realizoi një betejë të përgjakshme me Argjentinën për të ruajtur ishujt Falklands në vitin 1982, vetëm një në tre banorë të ishujve në mes të Oqeanit Atlantik e konsideron veten si britanik.

Këto janë të dhënat e publikuara nga rregjimistrimi i fundit i popullsisë së ishujve autonomë nën kurorën e Mbretëreshës së Britanisë, ndonëse territory ndodhet vetëm dhjetëra kilometra nga brigjet argjentinase.

Buenos Airesi, i cili vazhdon të pretendojë ishujt e quajtur në spanjisht si Malvinas, mund të inkurajohet të lëshojë një fushatë të re anti-britanike, kundër territorit të konsideruar prej tij si një “koloni e paligjshme në tokën argjentinase”.

Censusi i 2012-s tregoi se nga 1 973 banorë të ishujve me sipërfaqe të përafërt me atë të Kosovës, 53% e konsiderojnë veten shtetas të “Falklands” dhe vetëm 29% britanikë.

Megjithatë, me origjinë latine, përfshirë argjentinas konsiderohen më pak se 6,5% e popullsisë.

Censusi tregoi gjithashtu se problemi kryesor i popullsisë është plakja e saj, me forcën e aftë për punë në reduktim të vazhdueshëm.

Ishujt Falklands fituan pavarësinë nga Spanja si territor argjentinas në vitin 1810, por u pushtuan nga Britania e Madhe në 1829 dhe që prej atëherë mbeten një territor britanik.

Top Channel