Libi, shfuqizohet ligji “anti-Gaddafi”

14/06/2012 20:50

Gjykata e Lartë e Libisë shfuqizoi një ligj që kriminalizonte glorifikimin e ish-liderit Muammar Gaddafi, regjimit, ideve dhe djemve të tij.

Gjykata vlerësoi se se neni 37 i kushtetutës, i miratuar nga qeveria e përkohshme në muajin maj, ishte anti-kushtetues.

Disa këshilla për të drejtat e njeriut në vend, grupe të shoqërisë civile e disa organizata ndërkombëtare apeluan kundër ligjit në fjalë.

Nëse ligji do të hynte në fuqi, vlerësimi apo glorifikimi i regjimit e vetë diktatorit do të ishte i ndëshkueshëm me burgim.

Ndonëse në ligj nuk ishte parashikuar masa e dënimit, ndërtimi i Kodit Penal Libian do të bënte që dënimi të varionte nga 3-15 vjet burg.

Sipas korrespondentit të “BBC”-së në Tripoli, vendimi i Gjykatës Kushtetuese është një rast i rrallë paanshmërie e sistemit të drejtësisë në vend.

Top Channel