Joachim Gauck, presidenti i ri i Gjermanisë

18/03/2012 17:55

Një ish-pastor Lutheran dhe aktivist i të drejtave civile është zgjedhur si presidenti i ri i Gjermanisë.

Joachim Gauck, nga ish-Gjermania Lindore, fitoi 991 vota nga 1.232 në një asamble të veçantë të deputetëve.

72-vjeçari nuk ka përkatësi partiake, por ka fituar një reputacion si një folës elokuent dhe nuk ka frikë për të t’u dhënë zgjidhje çështjeve të diskutueshme.

Ai do të zëvendësojë në këtë post Kristian Ulff, i cili dha dorëheqjen muajin e kaluar pas skandalit mbi një favorizim financiar.

Kancelarja Angela Merkel e kishte mbështetur zotin Ulff, aleatin e saj, kundër Gauck kur ata kandiduan kundër njëri-tjetrit për rolin e presidentit në vitin 2010.

Në këtë raund ajo ka mbështetur Gauck, edhe pse vëzhguesit thonë se vendimi i saj ishte e detyruar nga liberalët Demokratët e Lirë, nga të cilët ajo ka nevojë për mbështetje në qeverinë e koalicionit.

Nga të gjitha llogaritë, zonja Merkel e pëlqen atë si një person, sipas reporterit të BBC-së në Berlin.

Pyetja është, thotë ai, nëse a do të jetë shumë i hapur Gauck, për nevojat e saj politike?

Top Channel