Ballkani në rrezik recesioni

25/11/2011 00:00

Rreziku i një recesioni tjetër në Ballkan është shumë i madh, pasi
vendet e tij janë tejet të ekspozuara ndaj krizës në Eurozonë.

Fakti qe bankat greke dhe italiane jane te pranishme ne numer ne rajon e rrit kete rrezik. “Kjo krize po demton perspektiven e anetaresimit ne BE te vendeve te Ballkanit Perendimor”, thane eksperte te rajonit ne kete takimin e ambasadoreve te BE-se dhe Ballkanit ne Londer.

“Rajoni i Ballkanit ose sic njihet ndryshe edhe Evropa Juglindore, ndodhet perballe nje sere sfidash, ku egziston rreziku i rrenies serish ne recesion, nderkohe qe nurmri i investitoreve te huaj kane rene se tepermi ne dy vitet e fundit”, tha Peter Sanfey, drejtues i larte BERZH-it, Bankes Evropiane per Rindertim dhe Zhvillim me seli ne Londer.

Ne takimin e ambasadoreve te BE-se dhe Ballkanit u dhane disa shifra te cilat perbjen nje skaner te imet gjendjes shendetesore te ekonomive ne Ballkan. Shqiperia pritet te kete rritje ekonomike prej kater perqidesh, nderkohe qe mesatarja e BE-se eshte 2 per qind.

Por per te arritur ardhurat evropiane mesatare per fryme, Shqiperise me keto rritme do ti duhen 65 vjet, u deklarua ne takim. E ardhmja afatshkurter e Ballkanit eshte e zymte ishte konluzioni konsensual, sipas Laza Kekic, drejtuesit te prestigjozes Economist Inteligence Unit, ne Londer. Hapesirat per stimulim fiskal jane shume te kufizuara ne Ballkan. Ne Indeksin e prekshmerise dhe rrezikut ndaj krizes, Hungaria bashke me Shqiperine renditeshin ne nivelin e larte 4 nga 5 maksimalja. Ne kushtet e krizes dhe mungeses se stabilitetit politik , dhe problemeve ndershtetore ne Ballkan, ne nje vezhgim jo aq pesimist sesa realist, verdikti i specilizuar ne takim ishte se rajoni nuk ishte i pershtatshme per anteresim dhe ne rastin me te mire data me afert do te ishte viti 2020, cka do te bente te veshtire ruajtjen e entuziazimit e publikut per hyrjen ne BE.

Top Channel