Fibrat optike “dëgjojnë” detin

12/09/2011 16:05

Për hërë të parë fibrat optike të japin mundësinë e “dëgjimit” të detit, falë një pajisjeje të krijuar në Itali dhe të eksperimentuar në gjirin e Napolit.

“Veshi” i parë me fibra optike funksionon si sonar dhe të jepë mundësinë të zbulosh prezencën e mjeteve, tufave të peshqëve apo eksplozivëve.

I realizuar me të njëjtat fibra optike të përdorura për lidhjet e internetit, pajisja është krijuar nga një grup kërkimi i Universitetit të Sannio-s.

Top Channel