Thaçi optimist për vizat

05/07/2011 20:35

Progresi i arritur në dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbinë ka qartësuar axhendën europiane të Kosovës. Kështu deklaroi kryeministri i Kosovës Hashim Thaçi paskthimit nga vizita zyrtare në Bruksel.

Ai kërkoi nga Parlamenti që të punoj papushim gjatë verës në mënyrë që t’i miratoi 40 projektligjet të cilat ndërlidhen me proçesin e liberalizimit e vizave me BE-në dhe raportin e progresit të Komisionit Europian.

“Tani më shumë çka varet nga puna ose mos puna e parlamentit nëse këto projektligje miratohen para 1 shtatorit atëherë gjasat janë reale apo mund të konfirmohet se proçesi i dialogut të liberalizimit të vizave mund të jetë i sigurt për Kosovën, kështu që është një përgjegjësi i gjithë”, është shprehur Thaçi.

Kryeministri Thaçi nuk u përgjigj në pyetjen se kur Kosova do t’i bëjë publike marrëveshjet e arritura me Serbinë. Ai u ndal në axhendën europiane të Kosovës gjë për të cilën, sipas kryeministrit, në Bruksel ka konsensus të plotë sikurrë ndonjëherë më parë.

Zoti Thaçi njoftoi se Kosova tashmë i ka siguruar votat e mjaftueshme për anëtarësim në Bankën për Rindërtim dhe Zhvillim. Sa i përket dialogut kjo çështje është e shtetit të Kosovës është përgjegjësi shtetërore dhe në përputhshmëri me Kushtetutën e Kosovës.

Nga ana tjetër partia më e madhe opozitare Lidhja Demokratike e Kosovës vlerëson se këto marrëveshje nuk janë në përputhje me Kushtetutën e republikës së Kosovës.

LDK-ja insiston në publikimin e marrëveshjeve dhe ratifikimin e tyre nga Kuvendi. Deputetja Vjosa Osmani iu referua nenit 18 të Kushtetutës i cili kërkon që marrëveshjet ndërkombëtare të ratifikohen me 2.3 e votave.

Në mungesë të ratifikimit ato, sipas deputetes Vjosa Osmani, mbesin marrëveshje personale ndërmjet zëvendëskryeministres Edita Tahiri dhe përfaqësuesit të Serbisë Borko Stevanovic.

LDK-ja po kështu kërkon që të caktohet data e përfundimit të proçesit të dialogut. Kjo për shkak se siç argumenton kjo parti, dialogu do të shndërrohet në një proçes zvarritës në favor të Serbisë e cila është deklaruar se është e interesuar ta shndërrojë Kosovën në një konflikt të ngrirë.

Top Channel