Evropa po mobilizohet përkrah Italisë, por duhet të pranohet se në ditët e para të krizës, përballë nevojës për një përgjigje të përbashkët, “shumë kanë menduar vetëm për problemet e tyre të shtëpisë”.

Presidentja e komisionit të BE-së, Ursula von der Leyen, shkruan në një letër: “Ishte një sjellje e dëmshme që mund të ishte shmangur, por tani Evropa ka ndryshuar ritmin e saj”.

Në letrën e publikuar nga La Repubblica, von der Leyen nënvizon se Italia është prekur nga koronavirusi “më shumë se çdo vend tjetër evropian. Ne jemi dëshmitarë të kësaj. Mijëra njerëz humbën të dashurit e tyre. Mjekët në lot në repartet spitalore. Një vend i tërë – dhe pothuajse një kontinent i tërë – i mbyllur në karantinë “.

Për numrin një të Komisionit të BE-së, Italia “është bërë gjithashtu burimi më i madh i frymëzimit për të gjithë ne. Mijëra italianë – stafi mjekësor dhe vullnetarët – iu përgjigjën thirrjes nga qeveria dhe nxituan duke ndihmuar rajone të prekura më keq. Industritë e modës tani po bëjnë maska mbrojtëse. Muzika nga ballkonet ka mbushur rrugët e shkreta – duke ngrohur zemrat e miliona njerëzve “.

“BE ka ndryshuar ritmin e saj”, “Evropa ka ndryshuar ritmin e saj”, thotë Ursula von der Leyen. “Ne kemi bërë gjithçka që është e mundur për t’i sjellë vendet evropiane të arsyetojnë si ekip dhe të sigurojnë një përgjigje të koordinuar për një problem të përbashkët. Dhe ne kemi parë më shumë solidaritet këtu në Evropë sesa kudo tjetër në botë.”

Top Channel