Negociatat e anëtarësimit midis Bashkimit Evropian dhe Bosnjë Hercegovinës janë në rrugën e duhur për të filluar nga fundi i këtij viti ose në fillim të vitit 2024, tha të martën kryediplomati kroat, Gordon Grlic Radman.

Ne mund të presim fillimin e negociatave të pranimit midis Bosnjë Hercegovinës dhe BE-së, nëse jo deri në fund të këtij viti, që do të ishte më e mira, atëherë sigurisht në fillim të vitit të ardhshëm,” tha Grlic Radman në Forumin Strategjik vjetor në Bled të Sllovenisë.

Bosnja dhe Hercegovina mori statusin e vendit kandidat në BE dhjetorin e kaluar.

Sipas Grlic Radman, kjo dërgoi një mesazh të fortë, duke shtuar se vendet e Ballkanit Perëndimor mund të bëjnë përparim të dukshëm deri në vitin 2024.

Të hënën, duke iu drejtuar gjithashtu forumit, presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel përsëriti angazhimin e bllokut për zgjerimin drejt vendeve të Ballkanit Perëndimor deri në vitin 2030, duke thënë se BE duhet të jetë gati për anëtarë të rinj.

I mbajtur në mjedisin piktoresk alpin të liqenit Bled, forumi dyditor është një mbledhje e përfaqësuesve politikë, të biznesit dhe të shoqërisë civile nga Evropa Qendrore dhe Juglindore.

Në vitin 2003, gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor u caktuan “kandidatë të mundshëm” në samitin e liderëve të BE-së në Selanik, Greqi.

Ndërsa Bosnja dhe Hercegovina dhe Kosova ende konsiderohen kandidatë potencialë, Mali i Zi, Serbia, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut kanë marrë statusin e vendeve kandidate gjatë viteve.

Ukraina dhe Moldavia u shpallën gjithashtu vende kandidate në qershor 2022.

Turqia aplikoi për anëtarësim në BE në 1987 dhe ka qenë një vend kandidat që nga viti 1999. Negociatat për anëtarësim të plotë filluan në tetor 2005, por kanë ngecur në vitet e fundit për shkak të pengesave politike të ngritura nga disa shtete.

Top Channel