​Shkrirja e Arktikut po rrezikon ekzistencën e arinjve polarë

28/08/2023 22:11

Arktiku është zona më e prekur nga ndryshimet klimatike globale në botë për shkak të vendndodhjes gjeografike dhe vazhdon të shkrihet shkaku i aktiviteteve detare, rrugëve tregtare, peshkimit të tepërt, minierave, kërkimit të naftës dhe gazit, ndotësve, plastikës në ujërat e oqeanit.

Nën kujdesin e Presidencës Turke dhe Ministrisë turke të Industrisë dhe Teknologjisë, në koordinim me Institutin e Kërkimeve Shkencore dhe Teknologjike të Türkiyes (TUBITAK) – Instituti për Kërkime Polare (MAM), 11 shkencëtarë zhvilluan Ekspeditën e tretë Kombëtare të Kërkimeve Shkencore të Arktikut. nën komandën e Forcave Detare Turke, Drejtorisë së Përgjithshme Turke të Meteorologjisë, Anadolu Agency, instituteve kërkimore, universiteteve dhe bashkëpunimit dypalësh.

Rajoni i Arktikut mbetet një nga rajonet më të goditura nga ndryshimet klimatike globale për shkak të vendndodhjes së tij gjeografike, aktiviteteve detare, rrugëve tregtare, peshkimit të tepërt, minierave, kërkimit të naftës dhe gazit, ndotësve të shkaktuar nga njeriu dhe sasive në rritje të plastikës në ujërat e oqeanit, gjëra që shkaktojnë ngrohje dhe shkrirje të shpejtë të akullit.

Parashikimet sugjerojnë se arinjtë polarë, të kategorizuar si “të pambrojtur” në listën e Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) të specieve të kërcënuara dhe të njohur si mishngrënësit më të mëdhenj tokësorë në botë, do të përballen me humbjen e habitatit dhe kërcënimin e zhdukjes nëse shkrirja e Arktikut vazhdon.

Top Channel