BE do të vendosë sanksione të reja ndaj Bjellorusisë dhe Iranit për mbështetjen e tyre ndaj Rusisë në luftën kundër Ukrainës.

“Ne do të vazhdojmë të sanksionojmë ata që po ndihmojnë, ndihmojnë dhe mbështesin në këtë sjellje të paligjshme nga Rusia, që do të thotë Bjellorusia por edhe Irani dhe njerëz dhe subjekte të tjera nga vende të tjera nëse është e nevojshme,” tha Peter Stano, një zëdhënës i Komisionit Evropian.

Ursula von der Leyen, presidentja e Komisionit Evropian, tha gjithashtu në një deklaratë se ata do të rrisin presionin ndaj Kremlinit dhe vendeve që japin mbështetje ushtarake për Rusinë.

Von der Leyen gjithashtu deklaroi se do të vendosin sanksione të reja ndaj Bjellorusisë.

BE-ja aktualisht ka vendosur dy paketa sanksionesh kundër Bjellorusisë. Njëra prej tyre u nis me arsyetimin se qeveria bjelloruse i bëri presion opozitës dhe thuhet se manipuloi zgjedhjet në gusht 2020.

Këto sanksione përfshijnë kufizime në ngrirjen e aseteve, ndalime të udhëtimit dhe financimit për disa zyrtarë të lartë bjellorusë, duke përfshirë presidentin Aleksander Lukashenko, dhe disa institucione dhe organizata.

Sanksionet e tjera të BE-së kundër Bjellorusisë u përfshinë në paketën e nëntë të sanksioneve kundër Rusisë.

Sanksionet e fundit të BE-së ndaj Iranit erdhën në dhjetor 2022. Ai shtoi gjithsej 24 individë dhe 5 organizata në listën e sanksioneve për shkak të ndërhyrjeve në protestat mbarëkombëtare pas vdekjes së Mahsa Amini në paraburgim nga policia.

Top Channel