Në rrjetet sociale gjatë pandemisë së koronavirusit nuk munguan batutat, por edhe diskutime serioze se sa shpesh duhet bërë dush, e disa, duke qëndruar në shtëpi, kanë ndryshuar zakonet e higjienës, duke anashkaluar kështu dushin e përditshëm që iu dukej i panevojshëm.

Edhe pse higjiena është një çështje private për çdo individ, shumë janë ende të interesuar se çfarë mendojnë mjekët për të.

“Nuk keni nevojë të lani të gjithë trupin çdo ditë”, tha dermatologia Rakel Nazarian për mirë dhe mirë, “sidomos kur nuk dilni nga shtëpia, nuk djersitni dhe nuk bini në kontakt me papastërtitë që normalisht do të dëshironit të hiqnit.”

Megjithatë, zakonet e dushit janë individuale dhe nuk ka një rregull që i përshtatet të gjithëve.

“Nëse keni lëkurë të shëndetshme, është mirë të bëni dush një herë në tre ditë, por nëse lëkura juaj është e thatë ose keni vuajtur nga ekzema, është më mirë të bëni një dush të shpejtë çdo ditë për të rimbushur lagështinë dhe për të shkatërruar mikrobet e pranishme”.

Nazarian shtoi se “nëse lëkura juaj nuk është e thatë, mund ta zgjasni atë çdo ditë tjetër”.

Sipas mikrobiologut Jason Tetro, anashkalimi i dushit nuk do të dëmtojë shëndetin tuaj, pavarësisht se sa kohë nuk keni qenë në kontakt me ujin.

“Trupi mund të bëjë pa dush“, thotë Tetro, por shton se në atë rast është mirë të lani zonën intime të paktën çdo disa ditë, për të shmangur ndotjen me baktere fekale që çojnë në infeksione të sistemit urinar.

Ai shton se “nëse ndaloni së bërë dush, shpejt do të filloni të nuhasni për shkak të baktereve që jetojnë në lëkurën tuaj”, dhe shpjegon se falë kombinimit të mikrobeve dhe funksionit imunitar, lëkura jonë “kujdeset për veten” dhe qëndron e pastër.

“Bakteret e shëndetshme që jetojnë në trupin tonë kryejnë proceset më të rëndësishme dhe ruajnë pastërtinë e lëkurës, e cila nuk ka nevojë për asgjë tjetër, dhe varet nga ju nëse dëshironi të laheni me sapun apo të provoni ato aftësi mbresëlënëse vetëpastruese të trupit”, përfundoi mikrobiologu.

Top Channel