Dhëmbët duhet të lahen dy herë në ditë, por kapërcimi i kësaj rutine mund të rezultojë në probleme.

Janë shtatë gabime të zakonshme që njerëzit bëjnë kur bëhet fjalë për larjen e dhëmbëve, thotë higjenistja dentare nga Ottawa Donna Wells.

Teknika e gabuar e larjes

Larja shumë e fortë nuk është e vetmja gjë që mund të dëmtojë pjesën e brendshme të gojës. Teknika e papërshtatshme është gjithashtu një nga problemet kryesore.

Përdorimi i furçës së gabuar të dhëmbëve

Zgjedhja e një furçe dhëmbësh elektrike ose e zakonshme varet nga preferencat personale. Megjithatë, një furçë dhëmbësh elektrike është më efektive.

Madhësia është gjithashtu e rëndësishme. Për shembull, nëse dikush ka një gojë të vogël, duhet të marrë një furçë me kokë më të vogël ose një furçë dhëmbësh për fëmijë. Shoqata Amerikane Dentare këshillon gjithashtu që njerëzit të ndërrojnë furçën e dhëmbëve çdo tre deri në katër muaj.

Ju nuk i lani dy herë në ditë ose mjaftueshëm

Mos nxitoni gjatë larjes! Njerëzit duhet të sigurohen që të lënë kohë të mjaftueshme në mëngjes dhe para se të shkojnë në shtrat për të larë dhëmbët për të paktën dy minuta çdo herë. Wells thotë se sapo lajmë dhëmbët, pllakat dhe bakteret fillojnë të krijohen përsëri.

Ju nuk po zgjidhni pastën e duhur të dhëmbëve

Njerëzit me dhëmbë të ndjeshëm ka të ngjarë të zgjedhin një pastë dhëmbësh për dhëmbë të ndjeshëm; ata që janë më të prirë ndaj gingivitit, një inflamacion i mishrave të dhëmbëve, mund të zgjedhin një pastë dhëmbësh që synon atë sëmundje të mishrave të dhëmbëve.

Nuk përdorni fill dentar

Wells këshillon që të gjithë duhet të përdorin fill ose furçë të paktën një herë në ditë. Filli dentar është standard, por shumë njerëz e kanë më të lehtë përdorimin e furçave ndërdhëmbore.

Ju nuk shkoni për kontrolle të rregullta dentare

Një gabim i madh që bëjnë njerëzit kur bëhet fjalë për shëndetin e tyre oral është të mos shkojnë rregullisht te dentisti. Ekspertja këshillon të shkoni të paktën dy herë në vit për inspektim dhe pastrim.

Top Channel