​Shkencëtarët kanë zbuluar sa ka të ngjarë që një pandemi si kjo të na godasë përsëri

31/08/2021 01:40

Hulumtimet e reja statistikore kanë gjetur se pandemitë në shkallë të gjerë janë më të zakonshme nga sa mund të mendojmë.

Për më tepër, një ekip shkencëtarësh zbuluan se probabiliteti i përsëritjes së një pandemie të një efekti të ngjashëm me atë me COVID-19 është dy për qind çdo vit.

Kur statistikat zbatohen për jetëgjatësinë e një personi, kjo do të thotë që secili prej nesh ka një shans prej 38 për qind të përjetojë një pandemi të madhe të paktën një herë në jetën tonë. “Përfundimi më i rëndësishëm i hulumtimit është se pandemitë kryesore si COVID-19 dhe gripi spanjoll ka shumë të ngjarë,” tha William Pan, një studiues në Universitetin Duke.

Një studim i botuar në PNAS analizoi të dhënat historike të epidemive nga viti 1600 e deri më sot. Ata gjetën 476 dokumente mbi këtë temë, dhe rreth gjysma e tyre kishin numrin e deklaruar të të vdekurve. Rreth 145 epidemi shkaktuan më pak se 10.000 vdekje ndërsa 114 prej tyre ne e dimë që ekzistonin, por nuk e dimë sa njerëz vdiqën.

Përveç kësaj, duhet përmendur se ata përjashtuan nga studimi të gjitha infeksionet aktive – COVID-19, HIV dhe malaria. Duke analizuar të dhënat, ekipi zbuloi se numri vjetor i epidemive ndryshon shumë, dhe probabiliteti i rasteve ekstreme të tilla si gripi spanjoll (1918-1920) që përsëriten çdo vit për 400 vjetët e fundit është midis 0.3 dhe 1.9 për qind. “Një rënie e lehtë në gjasat e intensitetit të epidemisë nënkupton që epidemitë ekstreme janë relativisht të mundshme,” thuhet në studim.

Për t’i bërë gjërat më mirë, gjasat rriten me kalimin e kohës. Në 50 vjetët e fundit, ne kemi qenë dëshmitarë të rritjes së niveleve të patogjenëve të rinj që përhapen midis njerëzve. SARS-CoV-2 është shembulli më i dukshëm, por nuk duhet harruar se ne kemi pasur edhe gripin e derrit, gripin e shpendëve, Ebola dhe shumë epidemi të tjera në dekadat e fundit.

“Kur marrim parasysh numrin në rritje të sëmundjeve me origjinë shtazore, e cila shoqërohet me ndryshimin e klimës, e gjithë kjo krijon një klimë për krijimin e një pandemie të ngjashme me COVID-19, dhe probabiliteti mund të dyfishohet në dekadat e ardhshme,” thuhet më tej më studim. Edhe pse ende nuk jemi shëruar nga pandemia aktuale, është e rëndësishme të mos supozojmë se asgjë nuk do të na ndodhë përsëri, shkruan Science Alert.

Top Channel