​Brenda dekadës, ekonomia kineze lë pas SHBA-në

27/12/2020 09:04

Kina do të lërë pas SHBA-në, si ekonomia më e madhe në botë para fundit të dekadës, pasi ka regjistruar tashmë një performancë më të mirë se rivalja e saj gjatë pandemisë së koronavirusit.

Qendra për kërkime mbi ekonominë dhe biznesin tha se vlera e ekonomisë kineze e matur në dollarë do të kapërcejë atë të SHBA-së në vitin 2028, gjysmë dekade më herët nga sa parashikohej një vit më parë, nëse ritmet do të vazhdojnë të jenë të njëjtat.

Në parashikimin për rritjen e 193 vendeve të botës, grupi britanik i konsulencës thotë se Kina e ka marrë veten më shpejt nga pasojat e koronavirusit dhe mund të rritet me 2 përqind këtë vit. Me SHBA që pritet të kontraktohet me 5 përqind këtë vit, Kina do të ngushtojë diferencën me rivalen e tij më të madhe.

Në total, produkti i brendshëm bruto parashikohet të shënojë rënie me 4.4 përqind këtë vit, në rënien më të madhe një vjeçare që nga lufta e dytë botërore.

Top Channel