​Covid-19, Kroacia me kufizime të rrepta për familjet

18/12/2020 04:57

Masa më të rrepta e presin Kroacinë, të cilat do të jetë në fuqi nga 22 dhjetori deri më 8 janar dhe, ndër të tjera, do të futen leje kalimi për lëvizje dhe do të futet një ndalim për grumbullimin e njerëzve nga më shumë se dy familje.

Sipas portalit kroat Index, masat ekzistuese do të shtrihen dhe disa të reja do të shtohen. Janë përcaktuar rregulla të reja për pasimet që do të jenë më të rrepta sesa gjatë valës së parë. Shtabi i Krizave dëshiron të shmangë përvojën e mëparshme kur lejet u jepeshin në masë punonjësve në kompani, kështu që në fund të valës së parë, më shumë se një milion prej tyre ishin lëshuar, andaj, lëvizja midis qarkut do t’u lejohet kryesisht punonjësve në shërbimet që kanë vërtet nevojë, si dhe në raste të rralla të veçanta.

Kompanitë nuk do të jenë më në gjendje të marrin leje në masë, por ato do t’u sigurohen vetëm punonjësve që nuk mund të punojnë nga shtëpia. Kalimi do të jetë i mundur për policinë, zjarrfikësit, punëtorët mjekësorë dhe shërbimet e tjera të urgjencës.

Po sipas mediave kroate, Shtabi i Krizave vendosi shkuarjen në kishë, por vetëm për ditën e Krishtlindjes katolike dhe asaj ortodokse. Këto dy ditë, në vend të kufirit prej 25 personash të lejuar, pavarësisht nga madhësia e kishës, do të zbatohet rregulli i një personi për shtatë metra katrorë të kishës.

I njëjti rregull i një personi në shtatë metra katrorë do të zbatohet për teatrot, kinematë, galeritë dhe vendet e tjera që i përkasin fushës së kulturës. Ato do të mbeten të hapura. Si pjesë e shtrirjes së masave ekzistuese, ndalimi i funksionimit të kafeneve mbetet në fuqi, dhe restorantet mbeten të mbyllura për mysafirët.

Restorantet në hotele mbeten të hapura, por ato nuk do të jenë në gjendje të organizojnë festimet e Vitit të Ri.

Top Channel