Rregullatori irlandez i mbrojtjes së të dhënave njoftoi sot se vendosi një gjobë kundër rrjetit social Twitter në vlerë 450.000 euro për shkak të lëshimit për shkak të të cilit disa cicërima private u bënë publike.

Ky është sanksioni i parë i tillë i vendosur ndaj një kompanie teknologjike amerikane brenda sistemit të ri të BE-së për mbrojtjen e të dhënave private, raporton Reuters.

Sipas Rregullores së Përgjithshme të BE-së për Mbrojtjen e të Dhënave (GDPR), Komisioni Irlandez për Mbrojtjen e të Dhënave është rregullatori kryesor për kompanitë teknologjike si Twitter, Facebook, Apple dhe Google, pasi selia e tyre në BE ndodhet në Irlandë.

GDPR ka qenë në fuqi që nga viti 2018 dhe çështja Twitter është e para në të cilën dënimi u vendos nën regjimin e ri të zgjidhjes së mosmarrëveshjeve, në të cilin rregullatori kryesor kombëtar merr një vendim para se të konsultohet me rregullatorët e tjerë kombëtarë në BE.

Dënimi i vendosur në Twitter i referohet hetimit nga viti 2019 në lidhje me një gabim në aplikacionin Android, për shkak të të cilit tweet-et e mbrojtura të disa përdoruesve ishin të ekspozuar ndaj publikut.

Shpjegimi i vendimit mbi dënimin thotë se Twitter “nuk e informoi Komisionin Irlandez për Mbrojtjen e të Dhënave në kohë për incidentin dhe se nuk paraqiti argumente adekuate për atë vonesë”, dhe vlerësohet se dënimi është “proporcional, dekurajues” nga një praktikë e tillë.

Twitter, nga ana e tij, tha se vonesa në raportimin e incidentit ishte “një pasojë e paparashikuar e punësimit të stafit midis Krishtlindjes 2018 dhe Vitit të Ri” dhe se ai kishte bërë ndryshime në sistem në mënyrë që incidentet e ardhshme të raportoheshin në kohën e duhur. të përkushtuar për të mbrojtur privatësinë dhe të dhënat e përdoruesve tanë”.

Top Channel