​Serwer: Albright do të merret me dialogun midis Serbisë dhe Kosovës, Vuçiq u kthye te Rusia

14/12/2020 18:50

Profesori amerikan Daniel Serwer deklaroi sot se ish-ministrja e Jashtme e SHBA-së Madeleine Albright do të përfshihet në dialogun midis Serbisë dhe Kosovës përpara administratës së ardhshme të SHBA.

“Nuk ka rëndësi se çfarë mendojnë serbët nëse Madeleine Albright duhet të përfshihet apo jo. Ajo do të përfshihet. Ajo jetoi në Serbi dhe flet gjuhën serbe. Unë mendoj se kjo duhet vlerësuar,” tha Server për televizionin N1.

Serwer, një profesor në Universitetin Johns Hopkins në Uashington, tha se ai e kuptonte se “shumë serbë nuk do ta vlerësojnë atë sepse ajo mbrojti pjesëmarrjen e NATO-s në luftë pas dështimit të negociatave në Rambuje”.

Ai shtoi se e dinte që askush nga pjesëmarrësit e shquar në seancën e javës së kaluar të Komitetit të Politikës së Jashtme të Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA-së nuk ishte i mirëpritur në Beograd, në të cilin diskutoheshin qasjet politike që administrata e Presidentit të ardhshëm të SHBA Joseph Biden mund të zbatonte në Ballkanin Perëndimor.

Pjesëmarrësit në atë sesion, në të cilin Kryetari i Komitetit për Punë të Jashtme, Eliot Engel dhe përfaqësuesi i Fondacionit joqeveritar Jamestown, Janusz Bugajski, folën së bashku me Serwer dhe Albright, thanë që Serbia duhet ta njohë Kosovën, e cila duhet të bëhet anëtare e OKB.

“Sinqerisht, askush prej nesh, Janusz, Madeleine Albright, askush prej nesh nuk është i mirëpritur për shkak të asaj që thamë. Beogradi është kthyer në drejtim të Rusisë, drejt drejtimit ultranacionalist,” tha Server.

Ai tha amerikanët dhe evropianët duhet të punojnë së bashku mbi çështjen e dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës, sepse si BE ashtu edhe Shtetet e Bashkuara kanë provuar se nuk mund të vijnë në një zgjidhje më vete.

“Nëse ata punojnë së bashku dhe kanë një vizion të përbashkët, jo vetëm për Serbinë dhe Kosovën, por për rajonin në tërësi, unë mendoj se do të funksionojë. Është hapi i parë, që amerikanët dhe evropianët duhet të flasin me njëri-tjetrin, para se të flasin me boshnjakët, kosovarët dhe serbët, “tha Serwer.

Ai shtoi se BE duhet të jetë “nikoqiri i dialogut” dhe se amerikanët duhet të jenë mbështetës.

Serwer tha se ka disa gjëra të tjera që “duhet të kuptohen” dhe se njëra prej tyre është që negociatat midis Serbisë dhe Kosovës, sipas mendimit të amerikanëve, por edhe shumë evropianëve, duhet të rezultojnë në njohjen reciproke dhe shkëmbimin e ambasadorëve.

“Vuçiq ka thënë mjaft qartë se ai nuk dëshiron të jetë presidenti i Serbisë i cili do të njohë Kosovën. Unë mendoj se ai e kishte qëllim seriozisht. Unë mendoj se ne duhet të përgatitemi të presim që presidenti i Serbisë ta bëjë këtë, nëse është e nevojshme. Në ndërkohë, ne mund të konsiderojmë një marrëveshje të ndërsjellë, por vetëm nëse Kosova merr një vend në OKB. Ky problem duhet të zgjidhet dhe nëse problemi i njohjes reciproke nuk zgjidhet, “tha Server.

Ai gjithashtu theksoi se Vuçiq nuk e mbajti premtimin e tij për media të hapura dhe të lira, dhe as për të siguruar pavarësinë e gjyqësorit.

“Ai është politikisht mbizotërues në një mënyrë që kujton shumë (ish-udhëheqësin serb Slobodan) Millosheviqin, jo Serbinë demokratike. Dhe ai iu drejtua Rusisë dhe Kinës. Unë mendoj se një nga mesazhet nga seanca (Komiteti i Politikës së Jashtme) ishte se amerikanët ata e kuptuan qartë se Vuçiq do të duhet të kthehet në drejtimin tonë nëse dëshiron që amerikanët të jenë miqtë e tij “, shtoi Serwer./Kosova Press/

Top Channel