Disa shqetësohen se mungesa e kontaktit me të tjerët do të dobësojë sistemin e tyre imunitar duke zvogëluar kontaktin e tij aktiv me mikrobet.

Por edhe kur po qëndrojmë dy metra larg të tjerëve ose po kalojmë pjesën më të madhe të kohës në shtëpi, trupat tanë vazhdimisht u përgjigjen shumë baktereve dhe mikrobeve të tjera që banojnë në ambiente të brendshme dhe të jashtme.

“Ne jemi vazhdimisht të ekspozuar ndaj mikrobeve”, tha Akiko Iwasaki, një studiues i sistemit imunitar në Universitetin Yale.

Efektet e vaksinave të fëmijërisë dhe imunitetit të tjerë të ndërtuar janë gjithashtu afatgjata, thotë Iwasaki, dhe shton se ato nuk zhduken brenda natës pasi mbajmë distancën tonë nga të tjerët gjatë pandemisë.

Ekspertët thonë se kushdo që kërkon të rrisë shëndetin e tij imunitar gjatë pandemisë duhet të praktikojë zakone të tilla si menaxhimi i stresit, ushqimi i shëndetshëm, ushtrimet e rregullta dhe gjumi i mjaftueshëm.

“Këto janë gjërat që ndikojnë në të vërtetë në sistemin imunitar”, tha Iwasaki, duke shtuar se distanca shoqërore nuk e dobëson sistemin imunitar të njeriut.

Top Channel