Frikë nga “zgjimi” i sëmundjes/ ​Antraksi “Zombi” në Rusi – vendi në rrezik nga rikthimi i sporeve vdekjeprurëse të vitit 1979

10/11/2020 12:52

Rusia aktualisht është në rrezik të ri-kthimit të sporeve vdekjeprurëse të antraksit, të cilat u nxorën në pah nga një laborator klandestin i armëve biologjike rreth katër dekada më parë, siç thuhet nga ekspertët.

Çështja u mbulua nga autoritetet sovjetike, pasi zyrtarisht u mori jetën të paktën 66 personave, por shumë njerëz dyshojnë se numrat e vërtetë ishin në qindra apo edhe mijëra.

Bagëtitë e infektuara nga shpërthimi i antraksit u varrosën rreth qytetit Sverdlovsk, tani Yekaterinburg. Leja e planifikimit u dha në kohët e fundit për ndërtime të një fshat afër një prej varrezave masive që ka nxitur frikën se sporet nga antraksi bioarmë mund të lirohen përsëri.

Vendimi ka shkaktuar protesta mes frikës se sëmundja e zombit, e cila aktualisht është “në gjumë” në tokën e helmuar, mund të përhapet përsëri në ajër. Ngjarja në vitin 1979 ishte shpërthimi më vdekjeprurës i thithjes së antraksit në histori dhe kërcënimi i ri u theksua nga media online Mash.

Eksperti i veterinarisë Yevgeny Tsyplenkov dha një paralajmërim duke thënë se antraksi është një sëmundje shumë ngjitëse dhe sporet e tij mund të jenë aktive deri në 500 vjet.

Kolegu i tij, Mikhail Shelyakov tha se varrosja e bagëtive të prekura nga antraksi paraqet një kërcënim të madh biologjik.

“Nëse i shqetësojmë këto spore, ato fillojnë të rriten. Nëse vendi i varrimit të bagëtive do të shqetësohet aksidentalisht, studime shumë të hollësishme biologjike janë të nevojshme. Dhe nëse ka tregimin më të vogël se sporet janë aktive, ndërtimi duhet të ndalet”, raporton gazeta britanike “Daily Star”.

Ndërtimet në fshatin Rudny u bllokua në vitin 2010 ndërsa erdhi një vendim i gjykatës që asnjë shtëpi nuk duhet të ndërtohet në më pak se një kilometër nga varri masiv i bagëtive. “Infeksioni njerëzor është i mundur përmes kontaktit me tokën e ndotur,” thuhet në vendimin e gjykatës.

Por ndërtimi i ri i banesave është shumë më afër dhe me rregullat e ulura për të lejuar një ndërtesë vetëm 100 metra larg pavarësisht rrezikut të ri-zgjimit të antraksit zombi. Rrjedhja e parë e infeksionit të tmerrshëm ndodhi në vitin 1979 Bashkimi Sovjetik dërgoi studiues në SHBA me ‘prova’ për t’i bindur ata, pasi raportet e inteligjencës pretenduan se 1.000 ose më shumë kishin vdekur.

Një laborator nëntokësor sekret i njohur si “Përbërja 19” u angazhua në krijimin e antraksit duke thyer Konventën e Armëve Biologjike të vitit 1972. Kjo u pranua nga Rusia në vitin 1992 nga presidenti i atëhershëm Boris Jelcin.

Një teknik derdhi materialin e antraksit dhe në panik ndezi sistemin e ventilimit që shndërroi sëmundjen në një re ajri afër një fabrike qeramikash që nxehte lagjet Chkalovsky duke ulur rrjedhjen. Versione të tjera pretendojnë se ka pasur një shpërthim ose një filtër të gabuar të ajrit.

Antraksi i shkallës ushtarake shkaktoi ethe të larta dhe gjakderdhje të rëndë të brendshme. Viktimat vdiqën në agoni nga thithja, jo nga zorrët, nga antraksi pasi morën frymë sporet.

Burrat kishin më shumë të ngjarë të vdisnin, sipas mjekëve. Kjo çoi në një teori që antraksi ushtarak është më i fuqishëm se sëmundja natyrore dhe është bërë për të sulmuar meshkujt. Fëmijët e lindur pas shpërthimit kanë parë probleme të lindura me rritjen e dëmtuar fizike.

Top Channel