​Suedia shënon serish rritje të numrit të të prekurve me COVID-19

18/10/2020 18:28

Vendi, i cili kishte një qasje të ndryshme nga të tjerët, duke lënë shumicën e shkollave, restoranteve dhe bizneseve të hapura gjatë pandemisë, ka parë një rritje graduale të sëmundjes që nga fillimi i shtatorit, duke prishur shpresat për të ashtuquajturin “imunitet kolektiv”.

Suedia ka gjithnjë e më shumë infeksione të reja, duke raportuar 1,075 raste të enjten dhe 596 dje.

Epidemiologu suedez Anders Tegnell beson se vende si Holanda, Spanja dhe Franca aktualisht po hyjnë në një valë të dytë, por ky nuk është rasti me Suedinë.

“Kjo do të nënkuptojë që virusi po përhapet ndjeshëm në pjesë të mëdha të shoqërisë, dhe ne nuk e kemi atë në Suedi,” tha ai, duke shtuar se rritja e rasteve duhet të merret shumë seriozisht.

Tubimet publike me më shumë se 50 persona aktualisht janë të ndaluara. Kjo vlen për koncerte, shfaqje dhe protesta, por jo për vendet e punës, qendrat tregtare ose ngjarjet private.

Sidoqoftë, edhe në rrethana kur ky ligj nuk zbatohet, pritet që të shmangen mbledhjet e grupeve të mëdha. Agjencia e Shëndetit Publik u kërkon të gjithëve që të shmangin ngjarjet me shumë njerëz, duke përfshirë ahengje, dasma dhe funerale.

Autoritetet duan të futin bllokime lokale për të ndaluar përhapjen e shpejtë të virusit. Ky veprim shënon një qasje të re në trajtimin e virusit nga Suedia, pasi ata ishin të vetmit që kishin bare dhe restorante të hapura në mars, ndërsa pjesa tjetër e Evropës ishte në një bllokim.

Rregullat e reja besohet të hyjnë në fuqi nesër dhe të lejojnë autoritetet shëndetësore rajonale të ndalojnë njerëzit të mblidhen në vende publike si qendrat tregtare, koncertet dhe pishinat. Njerëzve gjithashtu do t’u thuhet që të shmangin transportin publik dhe vizitat në shtëpitë e pleqve.

Agjencia e Shëndetit Publik kërkon nga të gjithë që të shmangin transportin publik nëse është e mundur – të ecin, biçikletë ose makinë private. Nëse ata me të vërtetë duhet të përdorin transportin publik, rekomandohet që të shmangin “orën e pikut” dhe të mbajnë një distancë, si në transportin publik ashtu edhe në stacione.

Rregulla të tjera zbatohen në restorante, bare dhe klube të natës. Megjithëse lejohen më shumë se 50 persona, këto vende duhet të kenë masa të tjera për të kufizuar turmat, me vetëm shërbimin e tryezës dhe hapësirën ndërmjet tyre.

Suedezët gjithashtu duhet të testohen nëse simptomat zgjasin më shumë se 24 orë. Nëse ata janë pozitivë, ata duhet të qëndrojnë në shtëpi për të paktën shtatë ditë pas simptomave të para dhe të paktën dy ditë pasi temperatura e trupit të tyre të kthehet në normale, sipas Agjencisë së Shëndetit Publik.

Nëse testi është negativ, ata duhet të qëndrojnë ende në shtëpi derisa të jenë plotësisht asimptomatike. Simptomat mund të përfshijnë ethe, humbje të nuhatjes ose shijes, kollë dhe hundë të lëngshme.

Njerëzit mbi moshën 70-vjeç ose pacientët kronikë me rrezik të lartë duhet të ndjekin masa paraprake të veçanta. Këtij grupi i kërkohet të kufizojë sa më shumë kontaktet shoqërore dhe të mbajë distancën e tyre nga dikush jashtë familjes së tij. Kjo, për shembull, do të thotë se nuk ka përqafime as me nipër e mbesa.

Agjencia e Shëndetit Publik i këshillon ata që të shmangin grupe më të mëdha njerëzish, transport publik dhe dyqane, dhe të porosisin ushqime në adresën e shtëpisë së tyre nëse është e mundur.

Top Channel