​Banka më e vjetër në Suedi nën hetime për pastrim të 135 miliardë dollarëve

16/03/2020 10:58

Banka më e vjetër suedeze është nën hetim për skandale të pastrimit të parave në të gjithë Baltikun.

Shuma e parashikuar e pastrimit të parave është rreth 135 miliardë dollarë, dhe banka po përballet gjithashtu me dënime të mundshme për shkeljen e sanksioneve amerikane ndaj Rusisë.

Këto janë më shumë se 500 transaksione me vlerë 4.8 milion dollarë, që lidhen me pagat dhe operimet e një anijeje në Krime, të cilat kanë kaluar për dalje në Estoni, Lituani dhe Letoni që nga viti 2014.

Në një tjetër bankë skandinave, Banka Danske, çështja e pastrimit të parave të së cilës shpërtheu para skandalit të Swedbank, po hetohet, deri më tani nuk ka indikacione për shkelje të sanksioneve amerikane.

Jens Henrikson, kryeshef ekzekutiv i Swedbank, i cili mori përsipër postin në vjeshtën e vitit 2019 për të stabilizuar bankën, deri më tani ka bërë 152 nisma për të përmirësuar politikat që synojnë pastrimin e parave dhe luftën kundër krimit financiar.

Ai thotë se është një ngushëllim që një sasi relativisht e vogël u gjet se kanë shkelur sanksionet e SHBA-së.

Aksionet e kësaj banke më të madhe në Baltik kanë rënë për një të tretën që kur shpërtheu skandali.

Rregullatori suedez do të paraqesë një raport mbi kontrollin e pastrimit të parave bankare javën e ardhshme.

Pastrimi i parave të oligarkëve dhe kriminelëve rusë përmes këtyre dy bankave zgjati më shumë se dhjetë vjet.

Swedbank është angazhuar në një hetim të pastrimit të parave me firmën juridike Klifor Chance, dhe banka do t’i raportojë Departamentit të Thesarit të SHBA për transaksionet që ka të ngjarë të shkelin sanksionet amerikane ndaj Rusisë, transmeton KosovaPress.

Top Channel