Këtë vit, në fillim të nëntorit, mbahen zgjedhjet presidenciale në SHBA.

Viti i kaluar u shënua nga një fushatë parazgjedhore përplot me “lajme të rreme” që rezultuan që lajmet e rreme u zbuluan dhe u eliminuan gjithnjë e më shumë nga rrjetet sociale dhe platformat e tjera.

Në SHBA, veçanërisht në vitin e zgjedhjeve dhe në të gjithë botën, publiku është i polarizuar nga dy anë politike. Shpesh njerëzit në internet, mbase edhe pa vetëdije, mbyllen në dhomat e tyre duke ndjekur persona dhe media vetëm nga spektri i tyre politik. Kjo çon në polarizim dhe radikalizim të mëtejshëm të qëndrimeve, dhe është gjithnjë e më e vështirë të peshoni se cilat lajme janë të njëanshme dhe cilat japin informacion më objektiv.

‘The Bipartisan Press’ përpiqet të sjellë histori dhe lajme të ekuilibruar në portalin e saj dhe të jetë sa më transparente sa i përket pikëpamjeve politike të autorëve të saj.

Për këtë qëllim, ata kanë trajnuar një sistem të inteligjencës artificiale që është në gjendje të “lexojë” tekstin dhe të përcaktojë se sa i njëanshëm është, si dhe se çfarë opsioni politik po mbështetet. Ajo funksionon vetëm në gjuhën angleze dhe vetëm për raste amerikane.

Nëse futni ndonjë tekst politik në sistemin e tyre, ai do ta analizojë atë dhe brenda disa sekondave i jepni një rezultat paragjykimi midis -1 (plotësisht i majtë, demokratik) dhe 1 (plotësisht i djathtë, republikan). Devijimi më i madh nga zero do të nënkuptojë gjithashtu një objektivitet më të madh të tekstit.

Sistemi është i bazuar në mësimin e makinerive, bibliotekat Tensorflow dhe Pytorch, të trajnuara në dhjetëra mijëra tekste, dhe thuhet se ka një saktësi prej 96 për qind.

Top Channel