Rikthehet lufta mes “dy Sudanëve”

26/03/2012 22:40

Rikthehen luftimet në kufirin mes Sudanit dhe Sudanit të Jugut, luftime që burimet zyrtare nga të dyja vendet, raportojnë se janë më të ashprat që nga shpallja e pavarësisë së Sudanit të Jugut.

Sudani i Jugut shpalli pavarësinë nga pjesa tjetër e Sudanit në korrik të vitit të kaluar pas një lufte civile të gjatë e të përgjakëshme. Pavarësia u arrit pas një marrëveshje me ndërmjetësimin e ndërkombëtarëve mes luftëtarëve të atij që quhet sot shteti i Sudanit të Jugut dhe pjesës tjetër të Sudanit.

Në rajon pushuan luftimet e u vendos paqja. Por tetë muaj më vonë, dy vendet kanë disa çështje ende të pazgjidhura mes tyre, ku më e rëndësishmja është vija kufitare në një zonë të pasur me naftë.

Luftimet kanë nisur në këtë rajon, ku të dyja palët pretendojnë sovranitetin. Sudani i Jugut njoftoi se forcat ajrore të Sudanit bombarduan zonën, ndërsa trupat e tij përparuan duke marrë nën kontroll fushën naftëmbajtëse të Heglig-it.

Diplomatët ndërkombëtarë në të dyja vendet apeluan për vetpërmbajtje, pushimin e menjëhershëm të luftimeve dhe rikthimit në tavolinën e bisedimeve.

Top Channel