Trafiku i organeve, “hetim kompleks”

11/11/2011 19:25

Kryeprokurori i EULEX-it, Clint Williamson, i cili do të hetojë mbi një trafik të mundshëm organesh që dyshohet të jetë kryer në fund të viteve ’90 në Kosovë dhe në disa baza të UCK-së në Shqipëri, shprehet se hetimi do të jetë i gjatë dhe kompleks.

Prokurori amerikan Williamson përfundoi sot një vizitë treditore në Tiranë ku u takua me autoritetet e vendit, kryeministrin Sali Berisha, ministrin e Drejtësisë Eduard Halimi, kryeprokuroren Ina Rama dhe drejtorin e policisë Hysni Burgaj.

Cështja e trafikut të mundshëm të organeve, mbi të cilën ka patur edhe më parë një hetim nga kryeprokurorja e dikurshme gjykatës së Hagës Carla del Ponte, u rikthye pas debatit që provokoi një raport i anëtarit të Amblesë së Këshillit të Europës, Dick Marty, raport i cili u miratua në fillim të këtij viti.

“Prokurori Williams vlerëson se ai raport përmban akuza serioze për të cilat nevojitet një hetim i gjerë”, thuhet në një njoftim të zyrës së delegacionit të Bashkimit Europian në Tiranë.

“Në këtë kontekst, zoti Williamson nënvizoi se do të ndjekë provat kudo që të çojnë, ndërsa mirëpriti angazhimin e kryeministrit dhe autoriteteve shqiptare për bashkëpunim të plotë në këtë cështje”, vijon njoftimi.

Ndonëse akuzat e zotit Marty i kanë vlerësuar si të pathemelta dhe pretendime me synim për të dëmtuar imazhin e shqiptarëve, autoritetet e Tiranës kanë mbështetur zhvillimin e një hetimi ndërkombëtar që do të mbyllte përfundimisht, sipas tyre, këtë kapitull shpifjesh me sfond politik.

Top Channel