Pettifer: Greket, bisedime per çeshtjen came

02/03/2010 08:35

Edhe pse impenjimi eshte shtuar, ka pak kohe qe punon edhe si pedagog i shume te famshmit universitet te Oksfordit, profesor James Pettifer, nuk heq dot nga germimi i arkivave per te zbuluar te vertetat e çeshtjes shqiptare.

Dhe Londra eshte pa dyshim vendi nga ku “flene” ende shume te verteta te panjohura, por qe britaniku qe e njeh me mire çeshtjen shqiptare nuk resht se zbuluari dhe se elaboruara studime qe ndihmojne kancelarite te punojne.

Pettifer, i cili prej vitesh punon ne Qendren e Studimeve Ushtarake te “Madherise se Saj” ne Londer, ka sjelle ne “Shqip” librin me te ri “Eoodhouse, Zerva dhe çamet”, ku flet per rolin britanik ne kohen e masakrave greke ndaj popullsise çame.

Por, ne nje interviste per “Shqip”, profesor Pettifer ben nje analize te gjere mbi zhvillimet ne Shqiperi dhe ne Ballkan.

Sipas tij, Athina zyrtare duhet te nise te negocioje mbi te drejtat e çameve sa me shpejt qe te jete e mundur, pasi ajo do te hapet dikur, por e rendesishme eshte qe ajo te behet shpejt.

Ne kete interviste, studiuesi i njohur flet edhe per krizen e fundit, por edhe per çeshtjen e integrimit te Shqiperise dhe Ballkanit Perendimor ne Bashkimin Europian.

Dhe ne kete pike, James Pettifer, nuk eshte aspak optimist kur parashikon se shtetet ballkanike do te rrine ne radhe edhe per nje kohe te gjate, pasi sipas tij, Europa ka nje dhimbje te madhe koke qe eshte kriza greke, e cila mund te sjelle pasoja te renda kudo, madje edhe ne Shqiperi.

Top Channel