Flota ajrore, qeveria do bleje 5 helikoptere “Kugar”

11/12/2009 19:50

Sekretari francez i Shtetit per Ceshtjet Europiane, Pier Lelush nuk u shpreh vetem per ceshtjet politike ne Shqiperi, por shfaqi edhe intresin ekonomik te Qeverise Franceze me Shqiperine.

Ai u shpreh pak i deshperuar ne Tirane qe investitoret franceze nuk jane shume te pranishem ne Shqiperi, sidomos ne fushen e infrastruktures dhe u angazhua qe kjo gjendje te ndryshoje. Por nese ne infrastrukture prania franceze mund te jete e dobet, kjo nuk mund te thuhet per disa fusha te tjera.

Ne fushen e teknologjise, Qeveria Shqiptare i ka besuar Sagem-it francez nje nga projektet e saj me te rendesishme, prodhimin e kartave te identitetit dhe ate te pasaportave biometrike. Por jo vetem kaq, francezet bashke me gjermanet kane fituar edhe nje tjeter tender te madh ne fushen e mbrojtjes. Behet fjale per nje shumen prej 80 milione eurosh me ane te te cilave Shqiperia do te bleje 5 helikoptere te tipit “Kugar” per Ushtrine Shqiptare tek EADS, nje nga koorporatat me te medha ne bote per prodhimin e avioneve, perfshire te famshin Airbus dhe helikopetereve civile e ushtarake, por dhe raketave hapesinore.

Qellimi i blerjes se 5 helikopetreve ushtarake eshte plotesimi i Flotes Ajrore Shqiptare me helikoptere moderne, nje nga standartet e nje vendi anetar te NATO-s. Per t’u kompletuar e gjithe flota ajrore, ekspertet thone se duhen dhe 12 helikopetre te tjere, por tani per tani edhe sepse ky operacion kushton, nuk ka ndonje levizje tjeter nga Qeveria Shqiptare.

Top Channel