Wake Up/ Të rinjtë e shkollës profesionale në Elbasan: Mësojnë zanate për të gjetur punë
17/01/2020 12:56

Mungesa e punëtorëve të kualifikuar është bërë problem mjaft shqetësues për ndërmarrjet shqiptare. Një studim i fundit i Institutit Shqiptar të SME-ve, (SME=Small Medium Enterprises) tregoi se rreth 61% e ndërmarrjeve kanë pasur punonjës të larguar për arsye emigracioni gjatë vitit 2019. Studimi që u krye me intervista në 500 ndërmarrje në sektorët e shërbimeve, prodhimit, agro përpunimit, shitjeve me shumicë e pakicë, ICT, artizanatit; tregoi se largimi i popullatës dhe mungesa e theksuar e stafit ishin një ndër problematikat kryesore me të cilat janë hasur bizneset gjatë vitit të kaluar. Ndërkohë ka qenë kjo situatë që ka nxitur të rinjtë të studiojnë në shkollën “Ali Myftiu” në Elbasan. Në këtë shkollë nxënësit profilizohen në: instalime elektrike civile dhe industriale, riparim pajisjesh elektro-shtëpiake, konstruksione metalike, makina metalpunuese, shërbime elektroaut, shërbime motorrike, muratim, suvatim. Kolegia jonë Bruna Kërçyku ishte këtë mëngjes pikërisht në këtë shkollë, me një grup të këtyre nxënësve, të cilët nesër do të na rregullojnë makinat apo elektro-shtëpiaket që kemi në shtëpi. Ata u shprehën se i janë drejtuar kësaj shkolle duke parë që tregu kërkon sot më shumë zanatçinjtë si brenda dhe jashtë vendit.

Wake Up/ Psikologia Muçaj: S’do përqafohemi më, s’do rrimë më gjatë në kafe dhe jashtë shtëpisë
27/03 12:52
Wake Up/ Olti Curri: Tani i drejtohem më shumë zotit dhe informohem vetëm nga media serioze
27/03 12:51
Wake Up/ Iliriana Basha: Kujtoj luftën e Kosovës; 4 vjet në shpi, pa bukë dhe me frikën e vdekjes
27/03 12:50
Wake Up/ Regjisori Altin Basha: E dhimbshme t’i “takoje” prindërit në largësi nga makina
27/03 12:49
Wake Up/ Në familjen e regjisorit Basha izolimi zbuloi hobet; Iliriana mëson piano, Altini vizatimin
27/03 12:49
Wake Up/ Dr. Erion Dasho: Të izolohen të moshuarit dhe të sëmurët. Të rinjtë të punojnë
27/03 12:43
Wake Up/ Izolimi i Olti Currit: Më është çoroditur e gjithë jeta. Më mungon liria
27/03 12:42
Wake Up/ Dy maturante tregojnë si po kryhet mësimi online për provimet e maturës shtetërore
27/03 12:24
Wake Up/ Dr.Erion Dasho: Korona s’do të ketë pasoja katastrofike në Shqipëri. Shkak masat e marra
27/03 12:23
Wake Up/ Pse po stigmatizohen të prekurit me korona?! Flet, psikologia Arjana Muçaj
27/03 12:22
Reshje dhe rritje temperaturash, ky është parashikimi i motit për sot
27/03 08:02
Wake Up/ Uthull dhe sodë buke, ja si duhet t’i lani frutat dhe perimet për të luftuar Covid-19
26/03 12:30
Wake Up/ Epidemiologu Fabian Cenko: Covid-19 nuk mund të kontrollohet vetëm nga Tirana
26/03 12:29
Wake Up/ Epidemiologu Fabian Cenko: Sëmundjet infektive nuk parandalohen me teknologji
26/03 12:29
Wake Up/ Dëshmia e mjekes shqiptare nga Madridi: Situata shumë e vështirë, skenari si i Italisë
26/03 12:23
Wake Up/ “Thriller”-i me emrin Covid-19. Pyetjet që kemi të gjithë mbi koronavirusin
26/03 12:22
Wake Up/ A përhapet Covid-19 nga ushqimet? AKU: Frutat dhe perimet të shiten të paketuara
26/03 12:05
Wake Up/ Gazetari nga Suedia: Pse qeveria beson se virusi mundet me imunitet dhe jo me izolim
26/03 12:03
Wake Up/ Rrobaqepësja nga Lushnja maska falas për stafin e Urgjencës së Lushnjës
26/03 11:59
Erë e fortë dhe reshje, njihuni me parashikimin e motit për sot
26/03 07:45