Wake Up/ Përparim Kabo: Emrat e fëmijëve nga serialet televizive cënojnë identitetin
25/04/2019 12:55

Nganjëherë lidhemi aq shumë me një personazh filmi sa nuk hezitojmë që dhe fëmijëve tanë ti quajmë si personazhi ynë i preferuar. Së fundmi në Gjermani, sipas autoriteteve gjermane të qeverisjes lokale seriali “Game of Thrones” ka ndikuar edhe në emrat e foshnjave. ”Që prej vitit 2006, emri John del 365 herë i përdorur si emër i parë ose i dytë në regjistrin e të dhënave. Arya, emri i kushërirës së John, u është vënë 250 vajzave në Gjermani. Edhe Shqipëria nuk bën përjashtim nga ky trend . "Wake Up" bëri një kërkim në regjistrat e INSTAT dhe vumë re nga kërkimi ynë se në shumicën e rasteve emra të tillë nuk përshtaten fare me kulturën tonë, madje tingëllojnë ҫuditshëm edhe në shqiptim. P.sh. Emri John që është kaq shumë i përhapur se fundmi në Gjermani për shkak të serialit Game of Thrones në fakt shqiptohet Gjon një emër tipik shqiptar por prindërit shqiptarë në 10 vitet e fundit preferojnë që fëmijën e tyre ta quajnë JOHN në regjistrat e gjendjes civile dhe jo GJON siç është realisht ky emër në shqip. Dhe raste të tilla ka shumë...

Përse rebelohen adoleshentët?
25/05 12:23
Mjekët, kritika për ligjin/ Urdhri i Mjekut: Duhet ndarë gabimi nga neglizhenca
25/05 12:18
Nota mesatare në maturë/ Këtë vit, ndryshimet nuk do prekin maturantët
25/05 12:15
Punimet e baltës për turizmin/ Lezhë, janë nga më të preferuarit nga të huajt
25/05 12:14
Sot protesta e opozitës/ Nis në orën 19 para kryeministrisë
25/05 11:55
Parashikimi i Motit 25 Maj 2019
25/05 09:23
Kur Garda shpërblehej pas vrasjeve. Për 21 Janarin Berisha dha 197 milionë lekë. Të parit, Ndrea Prendit
24/05 19:54
Zbulohet burimi i ri i naftës. “Shell” gjen në Shpirag depozitat e reja në tokë
24/05 19:33
Gjinushi, në krye të Akademisë. Votohet me 35 vota; Kritiku Artan Fuga nuk merr pjesë në proces
24/05 18:21
Rikonstruktohet çerdhja Nr. 17 në kryeqytet, përfitojnë 120 fëmijë
24/05 16:27
Propozimi gjerman: Mund të shtyhen zgjedhjet
24/05 16:20
Nga perimet tek lulet/ Fermerët gjejnë hapësira të reja në treg
24/05 15:33
Calavera i përgjigjet Metës/ “Reforma po ecën, gjykatat bosh do të plotësohen”
24/05 15:30
250 vëzhgues për zgjedhjet/ Glover: Nuk kam vëzhguar zgjedhje pa opozitë
24/05 15:07
“Rebelimi” i adoleshentëve/ Shtohen denoncimet për largim nga shtëpia
24/05 12:54
Wake Up/ Studimi; HEC-et në Vjosë nuk sjellin asnjë përfitim për ekonominë, vetëm degradim të luginës
24/05 12:38
Gabimet e mjekëve/ Kërkohet të jenë çështje civile, jo penale
24/05 12:30
Ndikimi i krizës në turizëm/ Bizneset në Lezhë: Klima politike po tremb të huajt
24/05 12:27
Turizëm në parkun e Orikumit
24/05 12:23
Rama i shkruan sërish Bashës
24/05 12:21