Të dhëna nga marsi/ Uji i ngjashëm me oqeanet e tokës
24/01/2020 16:34

Sedimentet argjilore të kraterit Gale në mars, janë krijuar në prani të ujit të lëngshëm, lehtësisht të kripur dhe me një pehash të afërt me atë të oqeaneve në tokë. Ashtu si edhe detet tona, që përmbajnë një pafundësi formash jete, është e mundur që edhe uji i lashtë marsian, të mund të ketë patur jetë, ose të paktën mikroorganizma. Por i takon misioneve të ardhshme të gjejnë provat. Sidoqoftë, këto të dhëna të para kanë dalë nga analizat e kryera nga roveri Curiosity i NASA-s mbi disa kampionë argjilorë të marrë nga krateri gale. Të dhënat që përforcojnë akoma më shumë kërkimet e gjurmëve të jetës në planetin e kuq, janë publikuar në revistën nature Comunications, nga një grup ndërkombëtar i udhëhequr nga instituti i teknologjisë në Tokjo. Ekspertët kanë analizuar të dhënat e minerare dhe ato kimike që kurioziteti ka kthyer në tokë pasi ka vëzhguar disa sedimente të një minerali argjilor të gejtur në kraterin gale, në të cilin fshihen gjurmët e lëna nga uji i lashtë marsian. Studimi Studimi ka kaluar në sitë parametra të ndryshëm, si sasia e kripës së ujit apo përqendrimi i kripërave të shkrira, pehashi, ose aciditeti apo alkaliniteti, dhe tendencën për të humbur apo fituar elektrone. Në fjalë të tjera, masën e sasisë së gazit si hidrogjeni apo oksigjeni. Rezultatet kanë treguar që në krater ka ujë lehtësisht të kripur dhe me një pehash të afërt me atë të oqeaneve të tokës. Nga kjo rezulton edhe mundësia që në mars mund të ketë patur jetë./Ardita Becolli/

Shtyhet leja për emigrantët në Greqi/ Afati deri në 15 tetor për shkak të situatës
31/03 21:42
Top News – Njerëzit në karantinë/ Psikiatri: Nuk do të mbahet gjatë
31/03 21:37
Top News – Test i ri i gjakut zbulon 50 lloje kanceri
31/03 21:33
Top News – Gjeni apo sharlatan/ Mjeku francez shëron koronën
31/03 20:54
Top News – Testet për koronënë/ Rezultate në 15 apo 30 minuta
31/03 20:09
Top News – Çifte të reja në showbiz/ Bradley e Irina me partnerë të rinj
31/03 20:06
Top News – Korona në Belgjikë/ Humb jetën një 12 vjeçare
31/03 20:04
Top News – Korona në Afrikë/ Gjashtë vende ende të paprekura
31/03 20:02
Top News – Korona në Itali/ Besohet se është arritur kulmi
31/03 20:01
Top News – Pandemia korona/ Këtë javë 1 mln të prekur në botë
31/03 19:52
Top News – Duartrokitje në Valencia/ Për mjeket dhe infermieret – Pa komente
31/03 18:20
Top News – Mesazh nga piramidat/ Rrini në shtëpi, rrini të sigurt – Pa komente
31/03 18:19
Top News – Zi për viktimat/ Italia, një minute heshtje- Pa komente
31/03 18:19
Top News – Spital fushor për koronën/ Nju Jork, në mes të Central Park- Pa komente
31/03 18:19
Top News – Pushimet e ëndrrave/ Korona ‘shkreton’ Kankunin – Pa komente
31/03 18:17
Top News – Lutja e Ivankës/ Ta ndalojmë përhapjen bashkë!
31/03 17:55
Top News – Spanjë, 849 viktima në 24 orë/ Italia ka regjistruar 11.591 vdekje nga nisja e pandemisë
31/03 16:08
Top News – Në marsejë, vetëm pica!/ Të tjerat totalisht të mbyllura
31/03 15:04
Top News – Flamuri në gjysmështizë/ Italia nderon viktimat e koronës
31/03 14:37
Top News – Paralajmërimi i trishtë/ ‘Dhimbje ekonomike dhe varfëri’
31/03 14:28