Pandemia në letërsi/ Zija Çela: Shkrimtari nuk është profet, është vizionar
02/04/2020 13:56

Thuhet që shkrimtarët janë parashikues. Shkrimtari e ka një vizion. Në krijimtarinë e Zija Celës dhe në romanet e tij ka parashikime apokaliptike “las varresas” “apokalipsi sips shen tiranes”, etj, aty ka tragjedi që e vendosin përballë një sfide të madhe qenien njerëzore. Si ka ardhur ky vizion? “Ndonjëherë bëhen spekulime duke e quajtur shkrimtarin profet. Edhe shkenca ka përfituar nga parashikimet e letërsisë. Unë mendoj që shkrimtari dominohet nga vizione. Pandemia që ne po jetojmë është një provë e madhe për ti treguar njeriut sa është i vetmjaftueshëm. Sa mund të jetojë me potencën e shpirtit të vet. Ndodh që njeriu të jetë me njerëz dhe ndihet vetëm por ndodh që të jetë vetëm e të ndihet me njerëz. Duhet të ketë çaste që ta lënë telefonin njerëzit edhe në këto kohë. Në kohën e karantinës njeriu nuk duhet ta lërë trurin të mpihet”.

Në gjurmët e një kishe/ Elbasan, Zbulohet pllaka me shkrimin latin, Alba
23/05 20:02
Garderoba e Teatrit të shembur/ Veshjet e aktorëve ndër vite që u larguan në castet e fundit
21/05 19:57
Masat për hapjen e muzeve/ Gjirokastër, marrëveshja me operatorët që bëjnë gati ofertat për tregun
13/05 19:50
Ekspozitat e kohës së pandemisë/ Aktivitete janë shtyrë ose janë lënë në mes për shkak të izolimit
09/05 19:53
Lamtumirë Maks Velo! Përcillet në banesën e fundit arkitekti
08/05 15:42
Izolimi i Bashkim Shehut/ “Nuk besoj se do të shkruhen romane të mirë për pandeminë”
07/05 19:50
Frymëzim nga pandemia/ Pesë pikturat e Adrian Cenes në karantinë
06/05 19:48
Teatër në kohë pandemie/ Aktorët e durrësit rikthejnë “tetarin në mikrofon”
05/05 19:48
Art në gërmadha/ Tanini pikturon ish-magazinën e minierës së Gurit të kuq
05/05 15:51
Al Bano në javën e europës/ Artistë shqiptarë dhe të huaj në koncertet onlinepër shkak të pandemisë
04/05 19:37
Përkthimi në kohë pandemie/ Flet përkthyesi i Dekameronit, Shpëtim Çuçka
03/05 14:06
Me penel në izolim/ Nxënësja e shkollës artistike po shfrytëzon qëndrimin në shtëpi
02/05 19:54
Një tenor në izolim/ Saimir Pirgu po qëndron në shtëpinë e tij Verona
01/05 19:37
Një violonçelist në izolim/ Vlorent Xhafaj tregon se si po i kalon ditët dhe muzikën që ka zgjedhur
30/04 19:45
Qyteti i Karantinës/ Poezia e Bardhyl Llondos në ditë e izolimit
29/04 19:39
Xhirime në karantinë/ Regjisori Bujar Alimani u bllokua në Shqipëri dhe realizon dokumentarin
28/04 19:49
Pikturat e izolimit/ Ermir Grezda: Arti dhe muzika, një pastrim shpirtëror në izolim
27/04 19:43
Izolimi i Fatos Kongolit/ Shkrimtari boton librin “Kapitulli i Amerikës”
25/04 19:47
Pandemia në fotografi/Objektivi i Gent Shkullakut te Infektivi, rrugë & sheshe bosh, njerëz me maska
24/04 19:42
Me muzikë në karantinë/ Franc Koruni përgatitet për minikoncertin e së shtunës
22/04 21:26