Nëntë vende të BE për “integrimin e përshpejtuar” të Ballkanit Perëndimor
11/12/2019 17:11

Austria, Italia, Sllovenia, vendet e Grupit të Vishegradit dorëzuan në Bruksel propozimin e tyre “për të përmirësuar procesin dhe integrimin e qëndrueshëm dhe të përshpejtuar të Ballkanit Perëndimor”. Në dokument propozohet që një “qasje e zgjeruar” të bazohet në “ruajtjen e parimeve ekzistuese”: anëtarësimin e plotë si qëllimin përfundimtar, përqendrimin në fushat themelore, një proces pranimi të bazuar në rezultatet e arritura, kushtet e rrepta dhe të drejta, forcimin e bashkëpunimit rajonal dhe marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë dhe të jenë në përputhje me kornizat e negociatave para-ekzistuese. “Reforma e brendshme e BE-së nuk mund të jetë parakusht për zgjerim. Dera jonë mbetet e hapur, ” thuhet në dokumentin që Tanjug kishte qasje. Propozimi i nëntë shteteve anëtare përfshin gjithashtu pesë objektiva themelorë, i pari i të cilave është forcimi i besueshmërisë së proceseve të anëtarësimit dhe bashkëpunimit ndërinstitucional. E dyta ka të bëjë me “mirëmbajtjen dhe përshpejtimin e përparimit në reforma”, me fokus në sundimin e ligjit. “Procesi duhet të jetë më gjithëpërfshirës dhe më pak i hollësishëm. Negociatat duhet të sigurojnë përgatitje më të mirë për anëtarësimin në BE dhe të çojnë në përfitime më të prekshme për qytetarët gjatë procesit”, thuhet në dokument. Objektivi i pestë është “angazhimi më aktiv” i BE-së dhe shteteve anëtare në pranimin e Ballkanit Perëndimor, si dhe koherencën më të mirë të partnerëve në Ballkanin Perëndimor kur bëhet fjalë për “integrimin në BE si qëllimin e tyre strategjik”. Debati i ri mbi ndryshimin e metodologjisë së pranimit të Ballkanit Perëndimor propozon grupimin e kapitujve të negociatave në fushat thelbësore, strukturimin më të mirë të kapitujve 23 dhe 24 mbi sundimin e ligjit, si dhe dhënien e “stimujve më të fortë” për të përparuar në negociata të qarta përfitime për qytetarët e vendeve në proces. “Stimujt politikë” propozohen në formën e një takimi vjetor të liderëve të BE me udhëheqësit e Ballkanit Perëndimor dhe rritjen e përfaqësimit të përfaqësuesve rajonalë në takimet informale ministrore të BE, komitetet dhe grupet e punës. “Stimujt financiarë efektivë dhe të synuar duhet të shpërblejnë dhe lehtësojnë përparimin”, thuhet në tekstin e nënshkruar nga nëntë vendet anëtare të BE-së. Kërkohet mbështetje më e fortë financiare për rajonin, rritja e investimeve dhe ngushtimi i hendekut ekonomik dhe të zhvillimit midis BE-së dhe Ballkanit Perëndimor. Komisionit Evropian i kërkohet të paraqesë, më qartë, më lehtë, krahasimin dhe matjen e vlerësimeve të përparimit të zbatimit të kritereve të BE-së nga vendet në procesin e pranimit.

Gjyqi i Trump në senat/ SHBA, të martën palët do të paraqesin argumentat
17/01 20:25
Jep dorëheqje kryeministri i Ukrainës. U rregjistrua duke tallur presidentin e vendit të tij
17/01 20:24
Lideri suprem i Iranit udhëheq faljen e xhumasë, për herë të parë që nga viti 2012
17/01 18:40
“Detektivi” holandez zbulon librin e vjedhur të shekullit të XV, me vlerë 1mln euro
17/01 18:37
Festivali në Spanjë – Kalorës dhe kuaj hidhen mes flakëve, mendohet se mbron kafshët nga sëmundjet
17/01 18:27
Kompania si motër e “Google” bën namin, mbërrin vlerën një trilionë dollarë!
17/01 18:21
Avionë që fluturojnë si zogj! Një ëndërr, një hap më pranë realizimit
17/01 18:13
Restoranti i “papës së kuzhinës franceze” humb 3 yje Michelin
17/01 18:09
Hyrja e migrantëve nga Turqia në BE ka shënuar rritje
17/01 17:48
Mundësi për studentët shqiptarë! Punësim sezonal në Gjermani gjatë pushimeve të verës
17/01 17:45
Ministri Dendias: Greqia është e gatshme të çojë forca ushtarake në Libi
17/01 17:43
Jep dorëheqje kryeministri i Ukrainës. U rregjistrua duke tallur presidentin e vendit të tij
17/01 14:46
Kina regjistron rritjen më të ulët ekonomike në 29 vite
17/01 12:34
Hetimi për Trump/ Betohen senatorët, nis më 21 janar
17/01 11:58
‘Twitter’-i konservator, nuk do ketë opsion “modifiko”
17/01 11:44
Zjarret në Australi, shiu i rrëmbyeshëm kthen shpresën!
17/01 11:41
Shkalla e lindjeve në Kinë bie në nivelin më të ulët në shtatë dekada
17/01 11:27
Njëmbëdhjetë ushtarë amerikanë u plagosën në sulmet e Iranit
17/01 11:12
Greqi, tetë të vdekur nga gripi. 28 janë në spital në gjendje kritike
16/01 22:40
Palmer takon ambasadoren Yuri Kim, dy çështjet që u diskutuan për Shqipërinë
16/01 19:33