Lindje/Perendim: Përse e kërkon Donald Trump Groenlandën?
01/09/2019 17:34

Groenlanda e largët nuk I kishte pushtuar prej shumë kohësh titujt e parë të gazetave botërore. Ishulli më I madh I globit, I mbuluar nga akulli në 80% të sipërfaqes së tij, është territor I pavarur I Danimarkës së ndodhur 3000 km larg, ndonëse vetë gjendet fare pranë Amerikës së Veriut ndërsa skaji veri-perëndimor sheh brigjet e Kanadasë. Ishte falë vikingëve që pavarësisht pozicionit gjeografik, Groenlanda I përket një vend aq larg saj, por kjo tashmë I përket së shkuarës. Sot ishulli është një rajon autonomy mes oqeanit arktik dhe atij atlantik, dhe ndonëse fizikisht mund te jete pjese e kontinentit te Amerikës se Veriut, ne aspektin politik e kulturor, mbetet prej me shumë se një mijëvjeçari i lidhur me Europën, me ato që ishin fuqitë kolonialiste të tij Norvegjinë e Danimarkën, e me Islandën gjithashtu.