Kujtohen të zhdukurit e komunizmit/ Mungojnë 6 mijë persona, janë ende pa një varr
11/12/2019 19:58

Gjatë periudhës së komunizmit mendohet të jenë zhdukur rreth 6000 persona. Familjarët e tyre janë ende në kërkim të dëshpëruar të tyre. Por ka edhe nga ata që i janë dorëzuar të keqes dhe mendojnë se tashmë është e pamundur të gjendet eshtrat e tyre. Kjo ekspozitë sjell disa nga rastet më të bujshme familjare, jo vetëm të të zhdukurve, por edhe të historisë që qëndron nga pas. Ndërkaq instalacioni i kësaj harte tregon vendndodhjen e raportuar të të zhdukurve për çdo tabelë të kuqe. Apeli i kësaj ekspozite dhe familjarëve është kthimi i vëmendjes drejt gjetjes së eshtrave të familjarëve të tyre, të gjithë të zhdukur nga regjimi komunist. Shënjimi i vend varrimeve të mundshme të të pagjeturve tregon një Shqipëri tjetër të nëntokës së saj. Një vend I kther në një hapësirë burgjesh, kampesh, varresh e frike. Nikolin Kurti na tregon historinë e gjyshit të tij Dom Shtjefën Kurti, një prej klerikëve të krishterë të ekzekutuar dhe ende pa varr. Hamza Kazazi na tregon historinë e familjes me shtatë varre te familjes Kazazi, organizatorë të kryengritjes së Postribës. Trupat e të vrarëve nuk ju kthyen kurrë familjes. Fytyrat e fshira të rreth gjashtë mijë njerëzve janë e shkuara jonë që nuk ka një të shkuar, prandaj edhe kjo ekspozitë në MHK quhet “një e shkuar e pakryer”.

Qytetet rimarrin emrat e vjetër/ Ura-Vajgurore u bë Dimal, në Sarandë kërkohet emri antik, Onhezim
14/08 15:26
Art mbi kabina/ Korçë, të rinjtë pikturojnë kabinat e telefonave dhe internetit
13/08 12:41
Ekspozita që ngeli pa u hapur! Artistët flasin për skulptorin Arben Bajo, humbi jetën nga Covid-i
12/08 15:22
Letërsia për fëmijë/ Ndahen çmimet për krijimtarinë për të mitur
11/08 16:08
Parfumet e verës/ Këshillat për aromat në ditët e pushimeve
10/08 16:22
Tirana, 100 vite kryeqytet/ Historia e qytetit në vështrimin e një arkitekti
10/08 15:47
Ekspozitë / Në sheshin Skënderbej u projektuan veprat e autorëve më të mëdhenj të impresionizmit
09/08 20:10
Tirana në letërsi/ Në qendër të romanit “Metamorfoza e një kryeqyteti”
08/08 20:18
Arti sfidon pandeminë/ Ekspozitë pikture në Durrës
08/08 12:58
Peizazhi nuk është më trend/ Kolonitë e piktorëve nëpër Shqipëri nuk po zhvillohen më
06/08 20:37
Festivali i Resë/ Aktiviteti i vetëm edhe pse Tirana është e boshatisur
02/08 20:22
Ekspozitë pikture në lulishte Elbasan, i prezantohen publikut punimet e pandemisë
01/08 19:32
Tekstet e këngëve HIT/ Papingji: Prioritet nuk është e shkruara, por efekti që përcillet në publik
30/07 20:18
Instalacioni “Kafazi”/ Dëshmitë e studentëve për izolimin gjatë pandemisë
29/07 20:10
100 vjetori i Arshi Pipës/ Përkujtimi nga qendra Kombëtare e Librit dhe leximit
28/07 15:50
Tirana e artit të 3 karantinave/ Ekspozohen veprat e 100 artistëve, nga brezi i profesorëve deri…
25/07 20:10
Ngjyra shqiptare në Madrid/ Artisti Petrit Halilaj hap ekspozitën në pallatin e Kristaltë
23/07 20:00
Ekspozitë në kohë pandemie/ Veprat e Ibrahim Kodrës prezantohen në Lihtenshtajn
22/07 20:01
Përkujtohet Martin Camaj/ 95 vjetori i lindjes mes debateve të ditëve të fundit për figurën e tij
22/07 16:30
Dy lirikë të shqipes/ Fatos Arapi dhe Frederik Rreshpja, përvjetorët në një ditë
20/07 19:59