Importi konkurron prodhimin vendas/ Ekspertët: Sekreti është te subvencionet
10/01/2020 19:52

Prodhimet vendase ushqimore konkurrohen nga ato të importit të cilat vijnë me çmim më të lirë. Pasojat i vuajnë fermerët vendas të cilët ngritën shqetësimin se qumështi i tyre nuk blihet sepse përpunuesit e blejnë atë në serbi, ndërsa rritësit e qingjave po konkurrohen nga bullgaria dhe Rumania. Po cila është arsyeja që prodhimet shqiptare kanë kosto më të lartë. Eksperti Ndoc Fasllia thotë se sekreti është te subvencionet. “Është një prodhim i subvencionuar. Vijmë tek sektori blegtoral në Serbi jepen 166 euro për kokë lopë, 200 euro për çdo kokë lopë racë e pastër. Jepet subvencion 0,06 euro për litër qumësht. Si dhe subvencion për prodhimin që vjen nga fusha në total mbi 100 euro”, shprehet Ndoc Fasllia. Por në Shqipëri çfarë ndodh? “Prodhuesi blegtoral merr 0 lekë për kokë lopë, zero lek për hektar, 10 lekë për litër qumësht të dorëzuar në pikat e grumbullimit. Gjithsej 30 mijë lek të reja për kokë lopë në vit. Fermeri i Fushës merr 0 lekë për hektar për mbjellje, 0 lek për plehrat kimike dhe 0 lekë për karburantin. Gjithsej zero lekë për hektar”. Për pasojë qumështi serb është i pakonkurueshëm. “Kostoja e llogaritur për litër qumësht sot shkon rreth 300 lekë të vjetra. Ndërsa tek grumbulluesi çmimi i shitjes është 320-350 lekë të vjetra. Ndërkohë në Serbi kostoja e çmimit për litër qumësht shkon 150 lekë”, shprehet Fasllia. Sipas ekspertëve për të konkurruar prodhimet serbë, duhet që ministria e bujqësisë të kujdeset për fermerët dhe jo vetëm për përpunuesit. “70% e financimeve në Serbi jepen për prodhimin fermat blegtorale, fermat e fushës dhe 30 për agroindustrinë. Në Shqipëri ndodh e kundërta. Shqipëria e cila ka fabrika përpunimi që janë në gjendje për të përpunuar gjithë qumështit e rajonit përsëri financohen nga shteti”, shton më tej ai.

Pastrimi i parave, jemi në zonën gri/ Ministrja e financave: Përgjegjëse gjykatat dhe prokuroria
22/02 15:28
Shitjet e bizneseve/ Në 2018 arritën 17,8 miliardë euro
20/02 17:01
Rikthehen dyqanet pa taksa/ Projekti i financave për t’i hapur në çdo pikë kufitare tokësore
20/02 15:38
Në 2019, 215 mln euro më pak/ Shumica e mosrealizimeve nga doganat dhe tatimet
20/02 15:35
Gjyqet e humbura në Strasburg/ Qeveria, 18 mln euro detyrime të pashlyera për periudhën 2015-2019
19/02 19:33
Shqipëria, gjyqe për 1.3 mld euro/ Është paditur në gjyqe ndërkombëtare të arbitrazhit
15/02 15:09
Orikum-Dukat, abuzimi 62 mln euro/ Shehaj: Duhet të kushtonte vetëm 8 mln euro, jo 70 mln
12/02 15:26
Shqipëria duhet të shtojë investimet/ Këshilla e S & P për kujdes me kërcënimin e ekonomisë
08/02 12:30
Tërmeti, 985 milionë euro dëme/ Del bilanci përfundimtar i dëmeve të tërmetit
05/02 15:22
Emigrantëve i’u zhvaten 55 milionë euro/ Union Net merr pjesën më të madhe të dërgesave
03/02 15:20
Skandali i Union Net/ Detyron emigrantët të paguajnë tre herë më shumë
01/02 15:20
Tenderat publikë/ Ndëshkim kompanive në gara fiktive
01/02 11:18
Ekonomia pas tërmetit/ S&P e vlerson të qëndrueshme
01/02 11:09
Shpallen 18 zonat e rindërtimit/ 9 në Tiranë dhe 9 në Durrës, Laç, Shijak, Krujë dhe Kavajë
31/01 15:38
Ekonomia kërcënohet nga plakja/ FMN parashikon ndikimet në ekonominë shqiptare
30/01 16:44
Kallëzim për “Kardhiq-Delvinë”/ Paditet penalisht për tenderin Sonila Qato ish-shefe e ARRSH
29/01 19:07
Tërmeti i 26 nëntorit/ Bie kërkesa për kreditë e shtëpive
25/01 21:04
Tërmeti/ 700 milionë euro për banesa. 300 për biznesin, shkollat dhe spitalet
24/01 15:25
“Midhjet shqiptare, të kontrolluara”/ Ministria e Bujqësisë kundërshton raportin e KLSH
23/01 15:38
Kostot e certifikatave elektronike/ Çdo biznes do të paguajë 4 mijë lekë në vit
23/01 15:25