Enigmat e shkencës, projektet sekrete të NASA në hapësirë dhe të DARPA për avionët luftarakë
09/10/2019 20:00

I ftuar në emisionin “Diaspora” në episodin e rradhës është fizikanti shqiptar Jahja Kokaj, profesor në universitetin e Kuvajtit. Jahja Kokaj ka themeluar qendrën edukative shkencore kozmosi dhe njeriu. Ai po ashtu ishte themelues i qendrës hulumtuese për zhvillimin e Kosovës. Pasi u përjashtua nga universiteti i Kosovës si shumë kuadro të tjerë shqiptare, Dr.Koka vazhdoi punën në në universitetin Carnegie Mellon si hulumtues, e pastaj si profesor i Optikës lazerike. Babai I tij, Osman Koka vuajti shumë vite në burgjet serbo-sllave Nish, Goli Otok etj për çështje politike. Gjyshi i tij ka qënë një prej këshilltarëve të Bajram Currit. Profesor Kokaj ka ndjekur shumë projekte të hulumtimeve optike që financonte NASA. Në të njejtën kohë ka punuar në projektin LITTION dhe hulumtime të inicuara nga departamentin e shtetit në USA , që kishin për qëllim zbulimin e metodave të reja të kompjuterave optik për identifikimin dhe njohjen e objekteve ushtarake në tokë dhe qiell. Gjatë kohës së qëndrimit në diasporë prof. Kokaj ka mbajtur ligjërata dhe seminare në Universitetin e Tiranës dhe Prishtinës. Gjatë kësaj periudhe ka kontribuar në ngritjen e ekspertëve shqiptarë në nivel ndërkombetar . Rrëfimin e plotë të tij mund t’a ndiqni në emsionin Diaspora. Autore e Diaspora: Ledja Liku

E vështirë të gjesh dikë për t’i kërkuar ndihmë. Në Itali do shkoja për të ndihmuar vullnetarisht
04/04 20:01
Babë e bir të izoluar në Itali.Shqetësim, ankth për prindërit, dhe sfidat e emigirimit
28/03 21:30
PO! Mund të riinfektohen përsëri me Coronavirus. Virusi tek disa persona krijon probleme në zemër
21/03 20:00
Jeta mes Romës dhe Shkodrës, sfidat dhe situatat “bullizuese” në vitet e para në Itali
14/03 20:01
Endrrat e mia i bëra realitet në terren të panjohur dhe udhëkryqe të mëdha
07/03 20:01
Emigrantëve i kërkonin analizat e Tuberkulozit. Jam ndjerë dy herë e huaj në Kalabri
29/02 20:00
Njerëzit kanë humbur kontaktin me realitetin duke përdorur pa kriter teknologjinë virtuale
22/02 20:00
Shefi që ka gatuar për Bill Clinton rrëfen historinë e tij dhe synimin për “Hell’s Kitchen Albania”
15/02 20:00
Më mungon deti, dhe klima e Ulqinit. Të ardhmen e fëmijëve e shikoj të sigurtë në Gjermani
08/02 20:00
Në 4 vite asnjë cent nuk kam fituar nga fotot në Prishtinë. Jeta në trojet tona shumë e vrazhdë…
01/02 20:00
Diasporës i duhet dhënë besim, hapësira dhe një rol i rëndësishëm
25/01 20:00
U largova nga Shqipëria pasi asgjë nuk më plotësonte, përshtatej, e më jepte liri mua si artist
11/01 20:00
Dua të realizoj në Kanada ëndrrën time si aktor filmash
28/12 20:00
Shumë punë, pak fjalë dhe dëshpërim. Në USA demotivohesh mijra herë deri sa arrin një copëz suksesi
14/12 20:00
Shqipëria do të bëhet kur të gjithë shqiptarët të bashkohen pa interes
07/12 20:00
Kam kaluar traumë. Nuk lëvizja dot nga Anglia, sepse më bllokuan pasaportën shqiptare rreth 1 vit
23/11 20:00
Në Suedi personat me çrregullime mendore, të alkolizuar,të droguar kërkojnë kurim, nuk ngurrojnë…
16/11 20:00
Kam qëndruar pa ngrënë, nuk më mjaftonin paratë në New York. Por arrita synimet e mia…
09/11 20:00
Të sfidosh vdekjen, e të rilindësh kampion. Historia e sportistit që nuk u dorëzua kurrë…
02/11 20:00
Serbët më dogjën shtëpinë. Jam përballur e vetme me presione, terren të vështirë, por kam guxuar…
30/10 20:00