Gishtat mbi ekranin e smartphone prodhojnë energji elektrike
26/12/2016
Gishtat mbi ekranin e smartphone prodhojnë energji elektrike
Të transformosh lëvizjet ‘e ngadalta’ si ajo e gishtit mbi ekranin e smartphone, apo valët në det të hapur në energji elektrike. Një objektiv që deri tani ka qënë i pamunduar, por që mund të transformojë teknologjitë e prodhimit të hapur të energjisë së pastër.

Një grup shkencëtarësh të universitetit të Pensilvanisë është duke punuar mbi këtë çështje, pjesë e të cilës është edhe Samsung, dhe rezultatet e para janë publikuar në revistën shkencore Advanced Energy Materials.

Idea e shkencëtarëve është ajo e magazinimit të energjisë së lëvizjeve “të ngadalta’, si lëvizja e gishtit në ekran, që deri tani i shpëton tërësisht pajisjeve të riciklimit të instaluara në disa smartphone. Kjo teknologji është pagëzuar me emrin “diodat jonike”, dhe arrin të transformojë në energji elektrike presionin delikat dhe konstant.

“Duke i vendosur në gjeneratën e ardhshme të smartphone, shpresojmë të arrijmë të furnizojmë me 40% të energjisë së nevojshme”, ka thënë Qing Wang, një nga autorët e studimit.

/ Top Channel


LAJME TE NGJASHME

MË TË LEXUARAT
Top Channel 2001 - 2016
Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.