“Situatë e jashtëzakonshme”/ Mbi 200 vdekje dhe më shumë se 13 mijë raste në Zvicër

28/03/2020 11:01

Zvicra është një nga vendet më të prekura prej Covid-19, me më shumë se 13,000 raste pozitive dhe mbi 200 vdekje.

Për shkak të përhapjes së koronavirusit, qeveria e ka kategorizuar situatën në vend si “të jashtëzakonshme”. Qeveria ka urdhëruar mbylljen e bareve, restoranteve, ambienteve sportive dhe hapësirave kulturore. Vetëm bizneset që ofrojnë mallra thelbësorë – siç janë dyqanet ushqimore, furrat buke dhe farmacitë – duhet të qëndrojnë të hapura.

Bankat dhe zyrat postare gjithashtu do të jenë të hapura. Masat janë në fuqi deri më 19 prill. Zyra Federale e Shëndetit tha që numri i testeve pozitive po rritet aq shpejt sa është e vështirë të sigurohen shifra të sakta. Më shumë se 6,000 teste janë duke u kryer në Zvicër në ditë. Ekspertët kanë paralajmëruar se rastet do të vazhdojnë të shtohen.

Qeveria ka racionuar disa ilaçe qetësuese dhe antiethe për të parandaluar blerjen e panikut. Veçanërisht rekomandohet që të sëmurët, dhe njerëzit 65 vjeç e më të vjetër, të qëndrojnë në shtëpi. Disa kantone shkuan më tej duke ndaluar personat mbi 65 vjeç të dalin nga shtëpitë e tyre krejtësisht, përveç vizitave te mjekët, ose një shëtitje jo më shumë se 2 orë. Sidoqoftë, Zyra Federale e Drejtësisë tha se masa të tilla janë në kundërshtim me rregulloret mbarëkombëtare. Një vendim i kantonit Ticino, një rajon fqinj me Italinë, për të mbyllur fabrikat dhe për të ndaluar të gjitha aktivitetet jo thelbësore ekonomike konsiderohet i paligjshëm.

Top Channel