Për shkak të zonës me aktivitet të lartë sizmologjik, historia e Shqipërisë ka jo pak tërmete vrastare.

Një prej tyre është dokumentuar nga fotografët amerikanë, që në vitin 1923.

Ky tërmet ra në Tepelenë, dhe la me dhjetëra viktima, me qindra të plagosur e me mijëra të pastrehë.

Fotoja pjesë e arkivës së Bibliotekës së Kongresit Amerikan, të bëra nga Kryqi i Kuq dhe të siguruara nga gazetarja Arta Berisha.

Artikulli shoqërues shpjegon se si Kryqi i Kuq Amerikan u mirëprit në Durrës, në qytetin më të madh të vendit për kohën, nga autoritetet shqiptare dhe italiane. Misioni i tyre ishte për të ndihmuar popullin shqiptar, i cili ishte shkatërruar nga luftërat e vazhdueshme në rajon.

 

FOTO GALERI
1/5
Mëngjesi pas tërmetit në Tepelenë, djemtë po rregullojnë gurët që u janë shembur nga banesa

Top Channel