“Kushtetuesja”/ Dvorani në Top Talk: Radha është momenti kur lind vakanca, jo ku përfundon procesi

20/11/2019 17:23

“Radha është një koncept që interpretohet në mënyrë tërësisht të gabuar dhe veprimet e Këshillit për dërgimin e listave te organet e emertesës është një vendim që nuk ndikon fare në respektimin e Kushtetutës dhe ligjit, dhe nuk mund të më ngarkojë me përgjegjësi personale”.

Kjo ishte përgjigjja e parë e Ardian Dovranit, kreu i Këshillit të Emërimeve në Drejtësi, në intervistën e parë të dhënë ekskluzivisht për Top Talk në Top Channel, ku sqaroi rolin e tij në procesin e vlerësimit dhe dërgimit të listave me emrat e kandidatëve për në Gjykatën Kushtetuese.

Presidenti Ilir Meta e akuzon kreun e KED se nuk ka respektuar radhën e përcaktuar në Kushtetutë me dërgimin e listave në të njëjtën kohë si për Presidencën ashtu edhe për Kuvendin. Por sipas Dovranit, radha Presidencë-Kuvend-Gjykatë e Lartë është përcaktuar për një situatë normale dhe jo kur disa vakanca krijohen njëherazi.

Në kushtet kur të gjitha vendet në Gjykatën Kushtetuese janë bosh, Dovrani bëri këtë përcaktim për radhën:

“Radha është momenti kur lind vakanca, kush është kompetent, pastaj ku përfundon procesi është diçka tjetër që nuk ka lidhje fare me kushtëzimin e njëri-tjetrit, Kuvendit dhe Presidentit”.

Ardian Dovrani komentoi edhe veprimin e Presidentit për të dorëzuar në tre Prokurori kallëzimin penal ndaj tij.

“Nuk kam parë që një kallëzim t’i drejtohet 3-4 Prokurorive njëherësh. Përgjithësisht ata që janë profesionistë dhe e njohin ligjin e Kushtetutën, pretendojnë dhe e dinë se cila është prokuroria kompetente për dorëzuar një kallëzim penal.

Prokurori nuk duhet të mendojë se kush do të jetë kryetari i KED vitin tjetër, nuk duhet të mendoj fare se kush është kallëzuesi, por duhet të respektojë Kushtetutë”, deklaroi kreu i KED.

  Akuzat e Berishës, Dvorani përgjigjet në Top Talk: S’kam bërë kurrë jetë politike

Top Channel