Shqipëria ka përqindjen më të lartë të besimit në institucionet europiane krahasuar me çdo vend tjetër të BE, apo edhe të rajonit.

Rreth 80% e popullit shqiptar besojnë në Parlamentin dhe Komisionin Europian, sipas një raporti të Eurostat për 2018-n. Duket se shtetet që janë jashtë komunitetit europian, janë më besimplotë për funksionimin e tyre. Në Ballkan, Shqipëria kryeson në piramidën e besimit ndaj BE-së, e pas saj vjen Mal i Zi dhe Maqedonia e Veriut.

Ndërsa populli serb, edhe pse duket se është më afër negociatave me BE-në, shfaq besimin më të ulët, me rreth 30%. Çka bie në sy është edhe besimi i ulët që kanë popujt e shteteve anëtare të BE-së ndaj institucioneve europiane, tërheqja britanike, e njohur si BREXIT, është edhe pasoja e këtij mosbesimi. Britania e Madhe, Italia, Franca, Spanja, Greqia besojnë përafërsisht 30% në institucionet europiane. Nga ana tjetër më besnikët në nivel europian janë Finlanda , Suedia dhe Belgjika.

Mungesa e besimit në institucionet shqiptare, ka kthyer sytë e të gjithë shqiptarëve drejt Europës. Burokracitë në institucionet tona shtetërore kanë lodhur shqiptarët. E vetmja shpresë, thonë ata, është Europa.

“Më shumë besim tek institucionet europiane, se janë më të zhvilluar se ne. Ato kanë më shumë eksperiencë se ne, e kanë formuar me kohë demokracinë dhe janë më të sigurt, se ne jemi këlyshë të vegjël. Nga ata presim, e megjithatë prapë ndjekim rrugën e shtrembër. Ne besojmë te Europa se janë më përpara nesh, ndërsa shteti ynë nuk merret vesh. Njëherë nxjerr këtë ligj, nesër tjetër. Nuk ka stabilitet. Ne jemi europianë s’mund të jemi ndryshe”, shprehet disa qytetarë

Top Channel