Wake Up/ Psikiatre, Anila Hashorva: E fiksuar pas larjes së duarve? Konsultohu me një mjek

09/05/2019 11:56

Jo pak herë kemi hasur tek të tjerët, por ndoshta edhe tek vetja, situata apo veprime të caktuara; si p.sh mania për pastërtinë, larjen e duarve, ngrënien e thonjve, renditjen e rregullt të objekteve apo rrobave, shopping-u apo dhe fiksime të tjera që ne ja vërejmë vetes në jetën e përditshme. Të gjitha këto klasifikohen në mjekësi si ҫrregullimin Obsessive-Compulsive (OCD) i cili shoqërohet nga mendime të përsëritura, të padëshiruara, të paarsyeshme dhe të tepruara të cilat të shtyjnë për të kryer veprime të caktuara. 30% e pacientëve me OCD i shfaqin simptomat për herë të parë në moshën 10-15 vjeҫ, dhe në 70% të pacientëve shfaqet pas moshës 30 vjeҫ.

Të gjitha këto klasifikohen në mjekësi si ҫrregullimin Obsessive-Compulsive (OCD) i cili shoqërohet nga mendime të përsëritura, të padëshiruara,  të paarsyeshme dhe të tepruara të cilat të shtyjnë për të kryer veprime të caktuara. 30% e pacientëve me OCD i shfaqin simptomat për herë të parë në moshën 10-15 vjeҫ, dhe në 70% të pacientëve shfaqet pas moshës 30 vjeҫ.

Top Channel